Pozivi k spremembi olimpijske listine za nov mandat Bacha

Thomas Bach bi lahko ostal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) dlje od dejansko načrtovanega konca njegovega mandata leta 2025. Več članov Moka je namreč na generalni skupščini v Mumbaju danes pozvalo k spremembi olimpijske listine, da bi Bachu omogočili še en mandat.

Devetinšestdesetletnik ni izrecno izključil obstanka na položaju, poročajo agencije, in je le dejal: “Veste, da sem zelo zvest olimpijski listini.”

Podpredsednik Moka John Coates je pred tem pojasnil, pod kakšnimi pogoji bi bile možne spremembe listine. Bach je na čelu krovne olimpijske organizacije od leta 2013. Po začetnem osemletnem mandatu je bil v skladu s statutom Moka izvoljen za nadaljnja štiri leta.

Olimpijski prvak v sabljanju iz leta 1976 bi moral položaj dejansko zapustiti leta 2025. Vendar je Luis Mejia Oviedo, član Moka iz Dominikanske republike, pozval k reformi listine in dejal, da olimpijsko gibanje še vedno potrebuje Bachovo vodstvo.

Aicha Garad Ali iz Džibutija in Alžirec Mustafa Beraf, predsednik Združenja afriških olimpijskih komitejev, sta predlog podprla.

“Zelo sem ganjen zaradi njihove podpore in prijateljstva,” je ob tem dejal Bach in odprl vrata špekulacijam o tem, ali bo pripravljen še na en mandat.

Izvršni odbor Moka pod Bachovim vodstvom in nato generalna skupščina bosta odločala o morebitni ustrezni prilagoditvi statuta Moka. Naslednje zasedanje Moka je na sporedu malo pred poletnimi igrami 2024 v Parizu.

Uradnega kandidata za Bachovega naslednika za zdaj še ni. Kot možna kandidata za prvega moža olimpijskega gibanja veljata predsednik Svetovne atletike Sebastian Coe in Juan Antonio Samaranch ml., katerega oče je vodil Mok od leta 1980 do 2001.

Back to top button