Pozivi k spoštljivemu navijanju in spodbujanju slovenskih športnikov

Ljubljanska mestna občina bo poskrbela za pestro dogajanje ob prihajajočem športnem dogajanju z enim od vrhuncev – evropskim prvenstvom v nogometu. Med tekmami slovenske reprezentance bo zaživela navijaška cona ob pokriti tržnici. Ljubljanski župan Zoran Janković je ob tem pozval k spoštljivemu navijanju in spodbujanju slovenskih športnikov.

Na velikem led-zaslonu na Pogačarjevem trgu si bodo navijači lahko ogledali vse tekme prvenstva. Organizacijo in potek javnih prenosov v Ljubljani so na novinarski konferenci predstavili direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Bojan Babič, župan Zoran Janković in predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Prvi mož nogometne zveze je pozval k združenemu navijanju za slovensko reprezentanco: “Prepričan sem, da jo bomo vsi pospremili z lepimi željami za dobro predstavljanje Slovenije v najbolj množičnem športu, da ji zaželimo dobre rezultate.”

“Ne glede na to, ali bomo na prizoriščih v Nemčiji ali bomo navijali na prostem v naših največjih mestih in dogajanje spremljali na velikih zaslonih, bomo skupaj z eno pozitivno energijo prispevali delček k uspešnosti v Nemčiji,” je dejal predsednik NZS, ki pričakuje rekordne množice navijačev tako doma kot v tujini.

Babič je dejal, da bo vstop v navijaško cono prost, vendar ne brez omejitev. Vnos nevarnih predmetov bo namreč najstrožje prepovedan.

“Javno predvajanje bomo odprli v petek ob 19. uri, ko bo prisoten tudi animator in DJ. Zaslon bo pred Kresijo, ne bo stolov, bodo pa mize, ob katerih se bo lahko stalo. V navijaški coni pa bo še poseben prostor, kjer se bodo odvijale aktivnosti, ki se bodo pričele ob 13. uri in bodo trajale do polnoči. Poskrbljeno bo tudi za gostinsko ponudbo. Streglo se bo izključno v biorazgradljivi embalaži. Ozaveščali bomo predvsem o pomenu ekologije in zmanjšanju odpadkov,” je dejal.

Organizirana bo zelena straža, ki bo obiskovalce opozarjala na pravilno ločevanje odpadkov, je še dejal Babič.

Župan Janković je pozval k spoštovanju športnikov, kulturnemu navijanju in zmanjšanju vandalizma na ljubljanski športni infrastrukturi. Spomnil je na zadnji primer, ko so vandali popolnoma uničili otroško športno in košarkarsko igrišče Gorana Dragića v ljubljanskem Tivoliju.

S fotografij, ki jih je na svojem Facebook profilu objavil Šport Ljubljana, je razvidno, da so objestneži razbili in zvili eno od košarkarskih tabel. Polomili so tudi kovinsko ogrodje, ki je pokonci držalo enega od košev.

“Poškodovali so košarkarsko igrišče našega kapetana zlate selekcije Gorana Dragića v Tivoliju. Šli so tako daleč, da so zlomili tablo. Še enkrat pravim, tudi sam sem bil mlad, ampak spoštovanje do športnika mora ostati, tako da se ne poškoduje športna infrastruktura,” je posvaril župan Janković in obiskovalce pozval, da skrbno ravnajo z javnimi površinami in pomagajo ohranjati Ljubljano športno in varno za vse.

Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo utrip nogometnega eura čutil po vsej Sloveniji. Organizirani ogledi tekem EP na prostem bodo ob Ljubljani tudi v Mariboru, Kopru in Brežicah. V teh mestih bodo uradne navijaške cone z licenco Evropske nogometne zveze (Uefa) za spremljanje tekem na velikem zaslonu.

V Mariboru bo veliki zaslon postavljen na Grajskem trgu. V Kopru bo za tekme slovenske reprezentance zaživel Ukmarjev trg, v Brežicah pa bo navijaško prizorišče na nogometnem stadionu.

Back to top button