Pariški balkoni na seznamu varnostnih tveganj na OI v Parizu

Francoski nepremičninski strokovnjaki v Parizu so opozorili na velika tveganja, ki bi jih lahko za varnost Parižanov predstavljali tipični pariški stanovanjski balkoni v mestu med olimpijskimi igrami julija in avgusta letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Strokovnjaki se bojijo, da bi se lahko balkoni zrušili ob preobremenitvi.

Nacionalna zveza za nepremičnine (FNAIM) je lokalne oblasti v mestu luči opozorila na nevarnost zrušitev in nesreč ob preobremenitvi balkonov. Zato svetujejo, da se predhodno preveri strukturna trdnost balkonov, ki so pogosto zasnovani zgolj za dve ali tri osebe.

To vprašanje naj bi bilo še posebej pereče za stanovanjske bloke s pogledom na reko Seno, po katerih bodo športniki pluli med spektakularno slovesnostjo ob odprtju iger, ki jo organizatorji načrtujejo 26. julija.

“Moramo biti popolnoma prepričani, da lahko balkoni prenesejo težo in da so ograje trdno zasnovane in pritrjene, da bi se izognili kakršnim koli nesrečam z usodnimi posledicami,” je za AFP povedal vodja FNAIM v pariški regiji Olivier Princivalle.

Nesreče z zrušitvijo balkonov so v Franciji sila redek, a včasih vseeno smrtonosen dogodek, pri čemer sta se maja lani na jugovzhodu Pariza dve osebi huje poškodovali, ko se je zrušil balkon v petem nadstropju.

Štirje ljudje so umrli v mestu Angers v osrednji Franciji leta 2016, ko se je balkon zrušil med zabavo.

Olimpijske igre v Parizu od 26. julija do 11. avgusta, ki jim bodo sledile paralimpijske igre od 28. avgusta do 8. septembra, bodo potekale na lokacijah v glavnem mestu Francije, kjer so številne zgradbe stare več kot sto let.

Vprašanje varnosti balkonov je le eno od vprašanj, s katerimi se srečujejo organizatorji in pariške oblasti, ko pripravljajo prve igre v Parizu po 100 letih.

Slovesnost ob začetku iger, prvič se bodo poletne olimpijske igre začele zunaj stadiona, predstavlja velik izziv za francosko policijo. Ta bo morala zavarovati šestkilometrski odsek reke, ki bo prizorišče slovesnosti med parado.

V pariški policijski upravi so za AFP povedali, da preverjanje konstrukcijske trdnosti balkonov ne sodi v njeno pristojnost, vendar pa bodo v policiji vseeno sodelovali z gradbeniki in oblastmi, da bi rešili to težavo.

V skladu s francosko zakonodajo so lastniki ali upravitelji stavb odgovorni za preverjanje svojih struktur, vendar “lahko kaj spolzi skozi razpoke,” je za AFP povedal francoski vir, ki je želel ostati anonimen.

Vnaprejšnja opozorila o varnostnih in prometnih omejitvah med igrami so mnoge Parižane pripeljala do tega, da so se odločili, da bodo med olimpijskimi igrami zapustili Pariz in si privoščili počitnice, nekateri tudi zato, da bi svoja stanovanja in hiše oddajali tujim obiskovalcem po visokih cenah.

“Ne odhajajte to poletje, ne odhajajte! To bi bila napaka,” je prebivalce mesta v nedeljo pozvala županja Anne Hidalgo, ko je slovesno odprla edino novo stalno olimpijsko športno areno, ki je bila na novo zgrajena v središču Pariza. “Neverjetno bo.”

Gre za športno dvorano Adidas Areno v četrti Porte de la Chapelle, eni najbolj revnih v metropoli. V tej dvorani bodo tekmovanja v badmintonu in ritmični gimnastiki.

Back to top button