Odpadlih ženskih superveleslalomov ne bodo nadomeščali

Mednarodna smučarska in deskarska zveza (Fis) ne bo nadomeščala dveh odpadlih ženskih superveleslalomov, ki bi morala biti na sporedu konec preteklega tedna, je za spletno stran Fis-ski potrdil direktor ženskega dela svetovnega pokala v alpskem smučanju Peter Gerdol.

Organizatorji so bili prisiljeni odpovedati obe načrtovani tekmi svetovnega pokala v superveleslalomu za ženske v italijanskem letovišču Val di Fassa zaradi preobilnega sneženja.

Na začetku sezone so se organizatorji tekmovanj v svetovnem pokalu soočali s pomanjkanjem snežne odeje. V zadnjem delu februarju pa je vreme v posameznih delih Evrope postreglo s preobilico snega.

“V soboto smo dobili tolikšno količino snega, da smo ga komaj odstranili s proge. In potem smo spet dobili 15 centimetrov snega, ki je prekril in zmehčal spodnjo plast. Ta sneg smo spravili s proge, vendar je nov sneg zmehčal spodnjo plast, ki več ni bila dovolj utrjena, da bi lahko smučarke varno tekmovale,” je dejal Gerdol.

Možnosti, da bi vsaj en superveleslalom izpeljali v ponedeljek, ni bila izvedljiva. “Smo v zadnjem delu sezone, na vrhuncu. Zaradi namestitve ter letov ekip za Skandinavijo to ni bilo mogoče.”

Do konca sezone svetovnega pokala je le še 26 dni. Ker sledi tekmovalno natrpan finalni del, odpadlih tekem ne bodo nadomeščali.

Turneja svetovnega pokala za ženske se bo konec tedna nadaljevala v Kvitfjellu s smukom in superveleslalomom. Moški del karavane pa je v Aspnu v Koloradu, kjer alpske smučarje od petka od nedelje čakata dva veleslaloma, tudi odpadli uvodni iz Söldna, in slalom.

Na Norveškem bo nastopila Ilka Štuhec, ki v smukaški razvrstitvi sezone zaseda 13. mesto. Na vrhu seznama je Švicarka Lara Gut-Behrami, vodilna smukačica ob odsotnosti poškodovane Italijanke Sofie Goggie.

Gut-Behrami osem tekem pred koncem vodi tudi v seštevku zime s 1414 točkami. Američanka Mikaela Shiffrin, ki si je konec januarja na smuku v Cortini d’Ampezzo pri padcu poškodovala koleno, na drugem mestu skupnega seštevka zaostaja 205 točk.

Shiffrin se bo predvidoma vrnila 9. marca v Areju na Švedskem, kjer bosta na sporedu zadnji ženski tekmi, veleslalom in slalom, pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji.

Gut-Bahrami vodi tudi v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, le v slalomskem ne, saj v slalomu ne tekmuje.

Na vrhu slalomskega seštevka je po devetih od 11 slalomov še vedno Shiffrin, ki si je teoretično že zagotovila mali kristalni globus. Prva izzivalka Slovakinja Petra Vlhova je po poškodbi kolena že končala sezono, tretjeuvrščena Nemka Lena Dürr za Američanko zaostaja 188 točk.

Pri moških si je Marco Odermatt že deset tekem pred koncem zagotovil skupno zmago in veliki kristalni globus. Švicarski as vodi še v treh posamičnih seštevkih, v veleslalomskem, superveleslalomskem in smukaškem. V slalomu ne tekmuje. V najboljšem položaju za osvojitev slalomskega seštevka je Avstrijec Manuel Feller.

Slovenski as Žan Kranjec po povsem ponesrečeni drugi vožnji, ko je veleslalom v Palisades Tahoeju končal na 17. mestu, ni več tretji veleslalomist sezone. Štiri veleslalome pred koncem je tretje mesto v seštevku discipline za 13 točk prepustil Norvežanu Henriku Kristoffersenu.

Ana Bucik v veleslalomskem seštevku med ženskami zaseda 23. mesto, Neja Dvornik je 34., v slalomskem seštevku je najboljša Slovenka Andreja Slokar 19., Dvornik je 23., Bucik 29. V moškem slalomu Slovencev ni med dobitniki točk.

Back to top button