Odbojkarji komaj čakajo svoje navijače v Stožicah

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v torek na prvi tekmi domačega turnirja lige narodov gostila Argentino. Dvoboj se bo v Stožicah začel ob 20.30, izbranci selektorja Gheorgheja Cretuja pa upajo, da bo val športne evforije zajel tudi odbojkarske navdušence in da bodo ti v čim večjem številu zasedli ljubljansko dvorano.

Potem ko je slovenska nogometna reprezentanca na prvi tekmi evropskega prvenstva predvsem v drugem polčasu navdušila domačo javnost, so zdaj na vrsti odbojkarji, ki jih od torka do nedelje čakajo boji za čim višjo uvrstitev v elitni ligi narodov.

Prvič se bodo v tem tekmovanju pomerili na domačih tleh, zato so pričakovanja posledično izjemno visoka. Tudi glede podpore s tribun. “Vsekakor pričakujemo podobno vzdušje, saj so nas v tej dvorani že malce razvadili z energijo, ki nam jo dajejo od prve do zadnje točke in od prve do zadnje tekme. Pričakujem polne Stožice in da nas bodo popeljali tja, kamor si želimo,” je na medijskem terminu dejal sprejemalec Klemen Čebulj.

Srednji bloker Jan Kozamernik in druščina si v domači dvorani želijo štirih zmag, s katerimi bi kronali odlično igro na prvih dveh turnirjih v turški Antalyi in japonski Fukuoki, na katerih so zabeležili sedem zmag in le en poraz.

“Mislim, da že dolga leta v naši generaciji vlada motivacija, da se uvrstimo na olimpijske igre. S takšnim pristopom smo tudi šli v ligo narodov in na igrišču pokazali, kakšno voljo imamo priti na OI. Poleg tega moramo vedeti, da smo dokaj kakovostna ekipa in če igramo na visoki ravni, lahko premagujemo vse reprezentance. Trenutno smo v dobri formi, lepo držimo igro in igramo taktično korektno. To nas je pripeljalo do teh rezultatov,” je o odličnem začetku lige narodov razglabljal Kozamernik.

Slovenija bo nastope v Stožicah začela v torek ob 20.30 proti Argentini. Nato bo v četrtek ob isti uri na vrsti Kuba, po novem dnevu premora pa za konec tedna ob isti uri sledita obračuna proti vodilni zasedbi lige Italiji in nato še Srbiji.

Matematično si je slovenska zasedba ob italijanski, ki je še višje na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB), že zagotovila svoj prvi nastop na OI, a bo to uradno, če bodo proti Argentini osvojili en niz. Tudi sicer bo FIVB potnike na OI sporočil po koncu obeh turnirjev.

“Ko človek nekaj takega prebere, je seveda vesel, da smo dosegli želeni cilj. Ampak to je bil zgolj eden od njih. Nič se ne spremeni na naši poti. Želimo si doseči čim višjo uvrstitev in najboljšo možno pozicijo pred zaključnim turnirjem osmerice. Gremo tekmo po tekmo, osredotočeni smo le na Argentino,” pa je v svojem slogu pripomnil kapetan Tine Urnaut.

Odbojkarjev matematika ne zanima več toliko kot dobri nastopi, s katerimi bi še okrepili samozavest pred zaključnim turnirjem, ki bo v poljskem Lodžu. Eden najbolj vidnih članov izbrane vrste je po večini statističnih parametrov trenutno korektor Tonček Štern, ki je moral lani izpustiti celotno reprezentančno poletje.

“Na individualno statistiko ne polagam pozornosti. Srečen sem, da lahko dam svoje reprezentanci, da igramo in smo vsi v dobri formi. Brez teh fantov tudi sam ne bi bil, kjer sem. Če manjka eden, hitro pade sistem. Če ne bi bilo sprejema in podajalca, tudi sam ne bi dosegel toliko točk. Zahvale gredo celotni ekipi,” je bil skromen Tonček Štern.

Slovenska reprezentanca ima za domač turnir še eno dodatno orožje. To je Rok Možič. Mladi odbojkarski as je namreč v večji meri saniral poškodbo gležnja ter se pred kratkim pridružil svojim kolegom v izbrani vrsti.

“Sem vesel, da sem se vrnil za domači turnir. Koliko bom lahko pomagal na igrišču, je odvisno tudi od trenerja. Imam prilagojen program, naredili smo vse, kar je bilo možno med rehabilitacijo, zdaj pa se počasi vračam na igrišče. Mislim, da bomo imeli v Ljubljani en lep teden, želimo pa si priti čim višje tudi na zaključnem turnirju lige narodov,” je odločen mladi mariborski sprejemalec.

Back to top button