Na eurobasketu dan počitka za pripravo na četrtfinale

Najboljših osem ekip na košarkarskem evropskem prvenstvu v Berlinu ima danes prost dan pred začetkom četrtfinala. V torek sta na sporedu prva dva obračuna, Španija – Finska in Nemčija – Grčija, v sredo pa sledita preostala dva Italija – Francija in Slovenija – Poljska.

 

Slovenija bo imela najdaljši počitek med vsemi. Tekmo osmine finala je namreč odigrala že v soboto. Glede na to, da je bila zanjo to šesta tekma v desetih dneh, bo odmor slovenskim fantom prišel zelo prav. V nedeljo je selektor Aleksander Sekulić svoje izbrance odpeljal na enourni trening, danes pa bo reprezentanca že začela priprave na naslednjega tekmeca.

Poljska je na lestvici Fibe druga najnižjeuvrščena reprezentanca v četrtfinalu. Finska zaseda 35. mesto, Poljska je 13., Nemčija 11., ostalih pet ekip pa je uvrščenih med deset najboljših na svetu. Španija je druga, Francija tretja, Slovenija peta, Grčija deveta in Italija deseta.

Poljska je ob tem edina reprezentance med najboljšimi osmimi, ki v svojih vrstah nima nobenega košarkarja iz lige NBA ali evrolige. Nosilca njene igre sta 35-letni A. J. Slaughter, ki nastopa za špansko Gran Canario, in 29-letni Mateusz Ponitka, član Zenita iz Sankt Peterburga, ki zaradi sankcij proti Rusiji ne nastopa v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. Okostje ekipe, ki jo vodi hrvaški trener Igor Miličić, tvorita še 215-centimetrov visoki Aleksander Balcerowski, soigralec Slaughterja na Kanarskih otokih, in krilni košarkar Michal Sokolowski, ki si kruh služi v poljskem prvenstvu.

Tekmo Poljske in Ukrajine (94:86) si je ogledal celoten strokovni štab reprezentance, po njej pa je pred slovenske novinarje v Berlinu stopil Dragiša Drobnjak. “Nič se nismo pogovarjali o tem, koga bi si želeli v četrtfinalu, saj se moramo osredotočiti predvsem nase. Posvetiti se moramo svojim pomanjkljivostim in rezervam, predvsem pa se moramo spočiti, saj igralci čutijo naporen ritem tekem,” je uvodoma povedal Drobnjak.

“Načeloma nam bi morala Poljska z relativno nizko postavo bolj ustrezati kot Ukrajina, ki ima precej več višine. Brez dvoma pa je naša klop močnejša od Poljske. Njeni igralci, ki vstopajo v igro po začetni peterki, so brez podcenjevanja kogarkoli za razred slabši od začetne peterke. Ta je sicer resnično dobra, ampak vsaka njihova menjava, to se je videlo tudi danes, povzroči precejšen padec v igri,” je dodal Drobnjak.

“Poljsko smo letos poleti spremljali na prijateljskem turnirju v Istanbulu, kjer so jo Ukrajinci nadigrali z visoko razliko. Po tistem so se očitno dobro povezali kot ekipa, občutno so napredovali in ustvarili odlično vzdušje v moštvu. Imajo svoje kakovosti, mislim pa, da nam kakšnih velikih presenečenj v igri ne morejo pripraviti,” meni Drobnjak.

“Ključna bo naša igra. Prepričan sem, da se bodo fantje v teh treh dneh odpočili in se tekme lotili maksimalno zbrano. Nikogar ne smemo podcenjevati, ostati moramo skromni in trdo na tleh. Vemo, zakaj smo prišli sem in vseeno je, kdo je naš nasprotnik. Dali bomo vse od sebe. Z zbranim pristopom in borbenostjo verjamem v pozitiven rezultat,” je zaključil pomočnik selektorja.

Source
STA
Back to top button