Na Bledu prvič Spartan Race

Bled je danes prizorišče prvega športno-rekreativnega izziva Spartan race. Gre za serijo tekov z ovirami, v katerih se udeleženci pomerijo na treh različnih razdaljah, in sicer na pet, deset in 21 kilometrov. Za to preizkušnjo se je prijavilo več kot 3000 tekačev iz več kot 35 držav.

Vsaka izmed navedenih razdalj bo imela tudi različno število ovir. Na petkilometrski razdalji, imenovani Sprint, se bodo tekmovalci morali soočiti z 20 ovirami, na dvakrat daljši razdalji z imenom Super s 25 ovirami in na polmaratonu z imenom Beast s 30 ovirami.

Tekmovanje bo razdeljeno na tri kategorije: elite za resne športnike, po starostnih kategorijah in v odprti kategoriji, ki je primerna tudi za rekreativce in skupine prijateljev. Svoj poligon, na katerem se bodo lahko pomerili tekmovalno ali netekmovalno, bodo imeli tudi otroci.

Velik del trase bo potekal po že obstoječih stezicah, gozdnih, pohodniških, planinskih in poljskih poteh. Nekatere od teh so bolj uhojene, druge bolj zaraščene, a večina jih ni zarisanih v aplikacijah.

Dogodek organizira podjetje Ekstrem v soorganizaciji javnega zavoda Turizem Bled. Gostitelj dogodka je Slovenska turistična organizacija. Direktor podjetja Ekstrem Simon Rožnik je v izjavi organizatorjev povedal, da bo velika večina tekmovalcev iz tujine na Bled prišla za več dni.

“Potrudili se bomo izpeljati vrhunski dogodek, tako da ga bo tudi lokalna skupnost sprejela kot dobro obogatitev turistične ponudbe. Spartanci so ljubitelji aktivnega preživljanja prostega časa v naravi, kar sovpada z nacionalno in lokalno turistično usmeritvijo, sam Bled pa je biser slovenskega turizma in kulisa Triglavskega narodnega parka je še dodaten magnet za tekmovalce, da so med številnimi teki Spartan po celem svetu izbrali prav našega,” je še dejal Rožnik.

Dogodek bo potekal trajnostno in z željo zmanjšanja vplivov na okolje, zato organizatorji obiskovalcem svetujejo, da se na Bled pripeljejo z vlakom ali avtobusom.

V ta namen bosta v soboto, 18. in v nedeljo, 19. maja po Bledu krožila avtobusa, ki zagotavljata brezplačen prevoz za tekmovalce in obiskovalce. Vožnja bo potekala na relaciji glavna avtobusna postaja Bled – postajališče Union – avtobusna postaja Rečica – Mala Zaka.

Lani je Spartan Race potekal v Kranjski Gori.

Back to top button