Mok ostro zavrnil očitke Putina o diskriminaciji

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je ostro zavrnil očitke ruskega predsednika Vladimirja Purina, ki je olimpijsko gibanje v četrtek obtožil “etnične diskriminacije Rusov in Belorusov” pred olimpijskimi igrami v Parizu leta 2024.

“Udeležba na olimpijskih igrah na noben način ni človekova pravica in tega ne omenja niti Olimpijska listina … Ostro zavračamo obtožbe o etični diskriminaciji,” so med drugim zapisali v odzivu Moka.

“Načelno stališče Moka je bilo nato poslano tudi mednarodnim panožnim zvezam, da lahko športniki z ruskim in beloruskim potnim listom nastopijo kot nevtralni udeleženci, kar je prav tako v skladu z Olimpijsko listino. Odziv Moka o suspenzu pa je nastal zaradi dejanj ruske in beloruske vlade,” je izpostavljeno v odgovoru Moka.

Ruski predsednik Putin je Mok obtožil “etnične diskriminacije”, ker ruski in beloruski športniki ne smejo tekmovati pod svojimi nacionalnimi zastavami. “Po zaslugi Moka smo ugotovili, da povabilo na olimpijske igre ni brezpogojna pravica najboljših športnikov, ampak nekakšen privilegij in ga ne dobiš na podlagi športnih rezultatov, ampak z nekimi političnimi gestami. Mok OI uporablja kot politični pritisk proti tistim ljudem, ki nimajo nič s politiko,” je Putin dejal v četrtek na športnem forumu v Permu.

Mok je prejšnji teden suspendiral rusko nacionalno olimpijsko gibanje zaradi kršitve ozemeljske celovitosti Ukrajine s priznanjem regionalnih športnih organizacij v okupiranih delih Ukrajine ter njihovo vključitvijo v ruski sistem.

Rusija je februarja 2022 sprožila obsežno vojno proti Ukrajini, njena soseda Belorusija pa je moskovskim enotam dovolila uporabo njenega ozemlja. Sledila je prepoved mednarodnih nastopov ruskih in beloruskih športnikov, ki so v naslednjem obdobju v nekaterih športih lahko pričeli tekmovati, a brez nacionalnih simbolov.

Mok sicer še ni sprejel končne odločitve o morebitnem nastopu športnikov iz Rusije in Belorusije na OI prihodnje leto v Parizu.

Back to top button