Mišmaš Zrimšek po diskvalifikaciji brez današnjega finala na EP na Poljskem

Na Poljskem se danes uradno začenja dvoransko evropsko prvenstva v atletiki v Torunu, kjer pa v prvih šestih končnih odločitvah prvenstva ne bo Maruše Mišmaš Zrimšek po diskvalifikaciji zaradi prestopa. Na EP je prišla s prvim prijavljenim izidom na 3000 m ter dosegla tudi najboljši čas v četrtkovih kvalifikacijah.

Slovenska reprezentanca se je po tekmi pritožila, na obeh stopnjah pa ji ni bilo ugodeno. Mimšaš Zrimšek je kot vzrok za prestop navedla odrivanje španske tekmice, a sta sodnik in pritožbena komisija na drugi stopnji trdila, da se je prestop zgodil pozneje, po petih korakih Grosupeljčanke.

Tako je slovenska 14-članska ekipa ostala brez najmočnejšega orožja že na prvi tekmi, na kateri je nastopila. To je sicer prvo veliko tekmovanje v kraljici športov po svetovnem prvenstvu v Dohi septembra in oktobra 2019,

Jan Luxa bo v troskoku danes začel slovenske nastope ob 10.11, a ima med 14 udeleženci najslabši prijavljeni izid. Takoj nato, ob 10.13, bo prvi krog teka na 400 m. Že v prvi skupini bo tekel najboljši slovenski atlet zadnjih let Luka Janežič, za preboj v polfinale pa bo treba zasesti eno od prvih dveh mest v posameznih skupinah. Janežič ima najboljši osebni rekord, a po težavah s poškodbo šele četrti čas sezone med šesterico v prvi skupini.

Tretji čas zime ima v drugi skupini Lovro Mesec Košir, tretji Slovenec na dva dvoranska kroga Gregor Grahovac pa petega v sedmi od devetih skupin. Polfinale bo prav tako v petek s prvo skupino ob 19.10.

Na 800 m, kjer ima dvoranski svetovni rekord edina slovenska dobitnica zlata na dvoranskih EP doslej Jolanda Čeplak, bosta tekli ob 13.32 v peti skupini Jerneja Smonkar, ima predzadnji dosežek sezone med šesterico, ter v šesti in zadnji skupini ob 13.40 Anita Horvat. Slednja je sicer slovenska rekorderka na pol krajši razdalji, prvič bo na velikem tekmovanjih nastopila na 800 m, v njeni skupini sta dve tekačici izrazito hitrejši, preostale štiri pa bi se lahko pomerile za tretje mesto, ki še vodi v polfinale.

Lia Apostolovski bo ob 19.13 v začela skoku v višino, avtomatična kvalifikacijska norma za finale najboljše osmerice je 1,94 m, 1,87 m in cm manj od njenega osebnega rekorda pa je najboljši dosežek zime članice ljubljanskega Massa. Žan Rudolf bo na 800 m zaključil slovenske nastope dneva v kvalifikacijah. Ob 19.55 si bo skušal že v prvi skupini zagotoviti eno izmed prvih treh mest, ki vodijo v polfinale.

Source
STA
Back to top button