Lokostrelci po osvojeni olimpijski kvoti Ravnikarja merijo še na ekipni kvoti

Slovenska lokostrelska reprezentanca si je na olimpijskih kvalifikacijah v Essnu v začetku maja priborila prvo uvrstitev na olimpijske igre v Parizu. V nadaljevanju se na igre ob Žigi Ravnikarju želita prebiti še obe reprezentanci, to priložnosti bosta imeli v drugi polovici junija na svetovnem pokalu v Antalyi.

Za 24-letnega Ravnikarja bodo to druge olimpijske igre po debitantskem nastopu v Tokiu pred tremi leti. V olimpijsko sezono je vstopil samozavesten in lačen večjih uspehov, je povedal na današnji novinarski konferenci Lokostrelske zveze Slovenije na Bledu.

“Zelo sem vesel, da sem potrdil nastop na olimpijskih igrah. Zdaj je na vrsti osrednji del sezone, kjer želim potrditi dobro formo, gotovo bom lovil tudi dober rezultat na olimpijskih igrah. Prepričan sem, da mi lahko uspe poseči po visokih mestih,” je dejal član kamniškega lokostrelskega kluba.

Kot je dejal, je od zadnjega olimpijskega nastopa naredil precejšen napredek v formi. Po svojih ocenah je predvsem bolje psihično pripravljen na zahtevna tekmovanja.

Ob osebnem uspehu v Essnu pa je čutil tudi nekaj grenkobe, saj je za uvrstitev na olimpijske igre premagal reprezentančnega kolega Dena Habjana Malavašiča. “Vedela sva, da bo do tega dvoboja prišlo. Oba si zasluživa uvrstitve na olimpijske igre, ampak žal sva se morala srečati. Kogar koli drugega bi imel na strelišču, bi bil to lažji dvoboj,” je opisal dogajanje v Essnu.

Ob tem pa še vedno obstaja možnost uvrstitve tako moške kot tudi ženske reprezentance na olimpijske igre, s čimer bi si svoje mesto na igrah zagotovil tudi Habjan Malavašič, drugi z evropskega prvenstva pretekli konec tedna. “Vse moči bomo usmerili v to, da osvojimo ekipno kvoto,” je proti tekmi svetovnega pokala, ki bo od 18. do 23. junija v Antalyi, pogledoval Ravnikar.

Za Habjana Malavašiča je osvojitev naslova evropskega podprvaka predstavlja velik obliž na rano po neosvojeni olimpijski kvoti. “Potrdilo se je to, na kar že več let upam, da lahko merim na sam vrh tega športa. Moram reči, da je bil finalni eden izmed bolj prijetnih dvobojev, tudi če sem ga na koncu izgubil,” je dejal.

Tako kot Ravnikar 31-letni tekmovalec kamniškega kluba zdaj pogleduje proti tekmovanju v Turčiji, kjer bo skupaj z reprezentanco skušal osvojiti olimpijsko kvoto. Pred tem sicer slovenske lokostrelce konec maja in v začetku junija čaka še največje domače tekmovanje, Veronikin pokal v Kamniku.

Da je osvojitev obeh reprezentančnih kvot glavni cilj v nadaljevanju, je potrdil tudi selektor Gregor Končan. “Evropsko prvenstvo je bilo za nas skoraj popolno, žal smo pred tem zgrešili eno olimpijsko kvoto. Če bi imeli obe, bi bil v Antalyi manjši pritisk. Ampak nič ne de, zdaj gremo v Antalyo po obe kvoti, ki so realno dosegljivi,” je ocenil.

Slovenske lokostrelce sta na dogodku pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Franjo Bobinac in generalni sekretar OKS ter novoimenovani vodja olimpijske odprave v Pariz Uroš Mohorič. Oba sta vesela, da bo tudi lokostrelski šport zastopan v olimpijski reprezentanci, za katero vse bolj kaže, da bo največja doslej.

“Do danes je na olimpijske igre že uvrščenih 62 športnikov, vendar imamo potencial, da se ta številka povzpne na 80, 90 ali celo 100,” je dejal Bobinac. Spomnil je, da je največja slovenska olimpijska odprava doslej štela 79 športnikov na poletnih olimpijskih igrah v Atenah.

Preverite tudi
Close
Back to top button