Ljubljanski maraton konec tedna z več kot 22.500 tekači (ozadje)

Ljubljana bo konec tedna spet gostila maraton, za največji športno-rekreativni dogodek v državi je letos več kot 22.500 prijav. V soboto bodo tekli otroci in mladi, v nedeljo pa bodo na programu teki na 10, 21 in 42 km, slednji bo štel tudi za državno prvenstvo. Ena od novosti je start na ploščadi Ajdovščina, cilj pa bo na Kongresnem trgu.

Organizatorji poskrbeli za vrsto novosti

Start letošnjega 27. Volkswagen ljubljanskega maratona so organizatorji letos prestavili na ploščad Ajdovščina, na drugi lokaciji bo tudi sejem Tečem, na katerem je tudi prevzem startnih številk. Sejem, odprli ga bodo v četrtek dopoldne, bodo tokrat pripravili v zelenem ringu športne dvorane Stožice.

To bo po navedbah organizatorjev omogočilo lažji dostop z avtomobilom neposredno z obvoznice. Na voljo bo dovolj parkirišč, obljubljajo prireditelji, organiziran pa bo tudi prevoz iz Stožic do starta v središču mesta.

Trasi na 21 in 42 km sta spremenjeni v delu Rožne doline, 10-kilometrska trasa pa je povsem nova. Novost so tudi štiri organizirane navijaške točke ob progi, na katerih bodo prireditelji delili tudi praktične nagrade.

Po Sloveniji so pod imenom Gremo v Ljubljano potekali skupinski teki za preizkus pripravljenosti na 10 km, prireditelji pa so pripravili spletni tekaški center, kjer so v sodelovanju s Primožem Kališnikom nudili nasvete pri načrtovanju tekaških rezultatov, izbiri opreme in zdravstvenih vidikih teka.

Na maraton vabi tudi Tadej Pogačar

Organizatorji so k sodelovanju povabili tudi tri vrhunske športnike kot ambasadorje ljubljanskega maratona, med njimi je tudi najboljši kolesar na svetu Tadej Pogačar. Ob njem za promocijo kot ambasadorja skrbita še svetovna prvakinja v skoku v daljino, Srbkinja Ivana Španović Vuleta ter vrhunska hrvaška maratonka Matea Parlov.

Dobrodelna sredstva tekači letos zbirajo za zavod Zlata pentljica, doslej je na račun prišlo že okrog 10.000 evrov, denar pa bo šel za nakup tekaške proteze za enega izmed članov omenjenega zavoda.

Letos bo na medaljah upodobljen motiv Tromostovja, zato bo v čast maratona od petka zvečer do nedelje ljubljansko središče mesta na Tromostovju obarvano v zeleno barvo.

Prijav kar 35 odstotkov več kot lani

Ljubljanski maraton se glede na prijave po nekaj letih spet bliža rekordnim številkam izpred slabega desetletja, največji je bil razumljivo osip v času koronske pandemije. Do vključno leta 2015 se je število udeležencev ljubljanskega maratona iz leta v leto povečevalo v vseh kategorijah; prav leta 2015 je “padel” rekord s 24.372 tekači.

“Skupno imamo letos več kot 22.500 prijav, kar je 35 odstotkov več kot lani. Zelo veliko, malo čez 2000, je tudi prijav na 42-kilometrski razdalji. Skupno pa tekači prihajajo iz 68 držav, kar je največ v zgodovini ljubljanskega maratona, več kot 4500 tekačev je iz tujine,” je uvodoma impresivne številke nanizala vodja maratona, Barbara Železnik.

Za sobotne šolske teke je prijavljenih 7640 učencev ter 1500 lumpijev. Za nedeljo pa je preko 13.550 prijav na teke od 10 do 42 km. Ob tem so organizatorji povabili tudi vse najboljše slovenske tekače in vsi so se vabilu odzvali, je dodala Železnik.

Na najdaljši razdalji, ki bo štela tudi za državno prvenstvo v maratonu, bodo nastopili le tekači, člani atletskih klubov. Teh je 38, med njimi sta favorita Rok Puhar in Neja Kršinar.

O novem startnem mestu je Železnik dejala, da bo ta še naprej zagotavljal vključenost srca prestolnice v dogodek. “Pogled na reko tekačev bo zaobjel celoten center mesta. Kajti s startom in ciljem v samem središču mesta se lahko pohvalijo le redki veliki maratoni.”

Na ljubljanske ulice se vrača lanski zmagovalec, rekord proge ni v ospredju

V Ljubljani bo moč spremljati tudi vrhunske maratonce, med njimi bo tudi lanski zmagovalec Etiopijec Adihana Gebretsadik. lani se je tudi ljubljanski maraton vrnil v rekordne tirnice glede doseženim časov.

Med ženskami je zmago na 42 km z rekordom proge, 2:21:08, slavila Etiopijka Siranesh Dagne Yirga, njen rojak Adihana Gebretsadik pa je z drugim dosežkom proge v zgodovini tega tekmovanja (2:06:09) zmagal med maratonci.

“Zelo smo zadovoljni, da smo ohranili zlati znak ter z vrhunsko udeležbo in organizacijsko odličnostjo zadostili pogojem Svetovne atletike. Ob tem smo dali velik poudarek na varnost vseh udeležencev maratona,” je dejal Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za elitni program.

Kot je dodal, letos ne računajo na rekord proge. “Pri ženskah ciljamo na čas 2:21, pri moških pa na 2:06:30, zato smo v Ljubljano povabili kar nekaj vrhunskih afriških tekačev, vračata se tudi lanska prvi in drugi tekmovalec. Pri ženskah je v zadnjih dneh prišlo do odpovedi dveh tekačic.”

Spored oba dneva zelo zgoščen

Start maratona ter teka na 21 km bo ob 9. uri v nedeljo, 20 minut pozneje bodo začeli teči na 10 km. Število prijavljenih na sobotne šolske teke, prvi bo v soboto ob 12.30, je letos rekordno. Lumpijev tek za najmlajše na 200 m, za katerega ni potrebna prijava, bo v soboto ob 11. uri.

Organizatorji maratona pozivajo, da naj se v največji možni meri uporablja javni prevoz, saj bodo v mestu številne zapore. Te so objavljene na: https://vw-ljubljanskimaraton.si/info-za-tekace/zapore-cest

Preverite tudi
Close
Back to top button