Lanišek spet drugi v Titisee-Neustadtu, nova zmaga Geigerju

Slovenski smučarski skakalec Anže Lanišek (280,5 točke), peti po polovici tekme svetovnega pokala v Titisee-Neustadtu, je še drugič zaporedoma zasedel drugo mesto. Tako kot na sobotni tekmi je zmago slavil najboljši v svetovnem pokalu, Nemec Karl Geiger (282,7), ki je zmagal še četrtič v sezoni. Uspešni so bili tudi preostali Slovenci.

 

 

Geiger je s svojo 13. zmago v svetovnem pokalu v karieri še povečal prednost v skupnem seštevku. “To je mega cool,” je takoj po slavju za nemški ARD dejal 28-letni nemški skakalec: “Veselim se olimpijskih iger. Sem v zelo dobri formi, v boljši kot kdaj koli prej. Imam pa tudi rumeno majico.”

Petindvajsetletni Lanišek – tako kot Geiger je v finalu pristal pri 143 metrih, le da je skočil z enega zaletnega mesta višje kot Nemec – pa je še na tretji zaporedni tekmi svetovnega pokala pristal na zmagovalnem odru.

“Za menoj je lep vikend. Morda v prvi seriji danes nisem bil ravno najboljši, skušal sem preveč na silo. V finalni seriji pa sem pokazal, da znam skočiti daleč, da znam skočiti zelo dobro. Zelo sem užival v tej daljavi,” je po tekmi za Smučarsko zvezo Slovenije dejal Lanišek.

Za enako razvrstitev na stopničkah kot v soboto je poskrbel še 30-letni Nemec Markus Eisenbichler (275,3 točke), ki je do stopničk prišel po slabšem nastopu vodilnega po prvi seriji, Japonca Ryoyuja Kobayashija (269,9). Ta je danes končal kot četrti.

V skupni razvrstitvi pa Kobayashi za vodilnim Geigerjem na drugem mestu zaostaja za 61 točk. Med najboljšo deseterico skupno pa je od Slovencev le Lanišek (641), ki je peti.

V najboljši deseterici sta od Slovencev danes končala še Timi Zajc (260,1), ki je s 13. po polovici tekme napredoval na končno šesto mesto, in Peter Prevc (256,1), 17. po prvi seriji, ki je bil osmi.

“Zelo sem vesel šestega mesta. Cel konec tedna sem imel veliko težav, danes pa se mi je dobro ‘poklopilo’ in lahko grem nasmejan naprej,” je po uvrstitvi v “top 10” razmišljal 21-letni skakalec, izkušeni, 29-letni Prevc, pa je dodal: “Predvsem finalni skok je bil super. Do tega skoka pa sem se malce lovil, nisem našel najboljšega zaupanja v skoke. Na koncu mi je le uspelo dobro ‘pregrizniti skakalnico. Žal, malo pozno.”

Lovro Kos (252,6) in Cene Prevc (243,4) sta v finalu nekoliko pokvarila svoja dosežka; Kos je bil 12., Cene Prevc pa 17.

Žiga Jelar je imel obilico smole. Potem ko je v prvi seriji pristal na 23. mestu, je moral finalni skok zaradi ponavljajočih se težav z opremo izpustiti. Tako je končal kot 30.

Sicer pa so težave s koronskimi okužbami razredčile konkurenco ta konec tedna. Zaradi pozitivnih testov ni bilo Poljakov Dawida Kubackija in Piotra Žyle, prav tako je novi koronavirus močno prizadel norveško reprezentanco, saj so manjkali Daniel-Andre Tande, Johann Andre Forfang, Fredrik Villumstad in Marius Lindvik. Povsem možno je, da bo koronavirus do olimpijskih iger prizadel še katero od reprezentanc.

Zdaj se bodo skakalci preselili še na zadnjo postojanko pred zimskimi olimpijskimi igrami v Pekingu. Generalka za OI bo prihodnji konec tedna v Willingenu, ki bo gostil tako skakalce kot skakalke, vsi pa se bodo nato kar iz Nemčije odpravili na Kitajsko.

Source
STA
Back to top button