Lanišek po vodstvu v prvi seriji na koncu do drugega mesta

Norvežan Marius Lindvik (296,5) je zmagovalec posamične tekme za svetovni pokal smučarskih skakalcev v poljskih Zakopanah. Drugi je bil najboljši Slovenec Anže Lanišek (294,2), ki je vodil po prvi seriji, nato pa po tesnem obračunu le malenkost zaostal za Lindvikom. Tretji je bil še en Norvežan Robert Johansson (292,9).

 

Lanišek je vodil po prvi seriji, ko je pristal pri 133,5 metra. S tem ni bil med najdaljšimi, a je imel ob tem slabe vetrovne razmere, kar ga je popeljalo na sam vrh pred oba Norvežana, ki sta mu nato delala družbo na stopničkah.

V drugi seriji je Lanišek skočil zadnji, podobno kot v Wisli na začetku sezone, ko je prav tako vodil po prvi seriji. Takrat je zmogel do šestega mesta, v Zakopanah pa je bil na koncu drugi po zelo dolgih skokih v zaključku serije.

Zmago je slavil Lindvik, ki je v finalu s 145,5 metra pridobil nekaj dragocenih točk, Lanišek pa je s 143,5 metra zaostal vsega za 2,3 točke, potem ko je le s težavo zaradi dolge daljave napravil telemark, zaradi česar so mu sodniki prisodili ocene med 17 in 18,5.

V finalu se je izkazal tudi Domen Prevc (279,1) z osmim mestom. Najmlajši od bratov Prevc je v obeh serijah prikazal boljše skoke kot doslej v sezoni in se prvič po Kulmu (5. mesto) lani uvrstil med najboljšo deseterico. Tretjič je točke za svetovni pokal v tej sezoni osvojil Tilen Bartol (274,3). Z 12. mestom je bil najboljši v tej sezoni, v finalu pa je s 140 metri pridobil kar precej mest, potem ko je bil po polovici preizkušnje 23.

Do točk je prišel tudi Žiga Jelar (266,3), ki je v drugi seriji izgubil eno mesto in bil 22. Dve mesti za njim je bil Cene Prevc (261,8), ki je bil po prvi seriji 15. V drugo je skočil nekoliko slabše in izgubil devet mest.

Brez uvrstitve med najboljših 30 sta ostala Peter Prevc in Bor Pavlovčič. Veliko smole je imel predvsem najstarejši od bratov Prevc (120,1), ki je zaradi težav pri pristanku pri 126 metrih izgubil veliko sodniških točk. Posledično je preizkušnjo sklenil na nehvaležnem 31. mestu vsega 0,1 točke za 30. po prvi seriji. Pavlovčič (110,8) je bil s 120,5 metra dolgim skokom prekratek na 41. mestu.

Karavana smučarskih skakalcev se prihodnji konec tedna seli v finski Lahti, kjer bo v soboto, 23. januarja, na sporedu ekipna tekma, dan kasneje pa še posamična.

Source
STA
Back to top button