Kranjec zaradi bolečin v hrbtu ne bo branil lanske zmage v Adelbodnu

Najboljšega slovenskega veleslalomista zadnjih nekaj sezon Žana Kranjca ni bilo na startu današnjega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Adelbodnu. Kot je za STA sporočila zunanja sodelavka Smučarske zveze Slovenije za odnose z javnostmi Špela Pretnar, je Kranjec odpovedal nastop zaradi bolečin v hrbtu.

 

Kranjec se bo že danes odpravil domov, kjer bo opravil tudi zdravniške preiskave. To seveda pomeni, da Kranjca ne bo na startu tudi jutrišnjega šestega moškega veleslaloma sezone 2020/21, ki ga bodo prav tako izpeljali v Adelbodnu.

Na startu prve vožnje današnjega veleslaloma bo tako od Slovencev zgolj Štefan Hadalin, ki ima startno številko 52.

Kranjec je lani 11. januarja v Adelbodnu kot prvi Slovenec osvojil veleslalomsko zmago na tem prizorišču v Bernskem višavju.

Gre za zelo hud udarec za slovensko smučanje pred začetkom spektakla na progi Chuenisbärgli, kjer je 28-letni Vodičan pred enim letom spisal eno najlepših smučarskih zgodb.

Na prvi progi, ki jo je takrat postavil slovenski trener Klemen Bergant, je zasedel šesti čas z zaostankom 24 stotink sekunde za vodilnim. V finalu pa je Slovenec z izjemno drugo vožnjo na meji odstopa v cilju prevzel vodstvo ter nato v nadaljevanju odbil napade petih tekmecev ter dobil veleslalomsko klasiko, ki v belem cirkusu šteje največ.

Pričakovanja pred letošnjima veleslalomoma v Adelbodnu so bila zato seveda zelo velika. Kranjec je prav zaradi priprav na adelbodensko klasiko, na eni najtežjih prog v svetovnem pokalu, izpustil prvi ponovoletni slalom v Zagrebu. Na Adelboden se je pripravljal v Italiji, a od novega vrhunskega dosežka ne bo nič.

Kranjec je imel že med pripravami v Livignu nekaj težav z bolečinami v hrbtu. Dve uri pred začetkom prve vožnje je poziral za televizijske kamere s startno številko štiri. Zjutraj je šel na ogled proge, a se je tudi po posvetu s fizioterapevtom in trenerjem odločil, da v Adelbodnu ne bo nastopil.

Kranjca v Sloveniji čakajo pregledi, s katerimi bodo ugotovili razsežnosti poškodbe, z upanjem, da bo lahko pripravljen na nastop na svetovnem prvenstvu v Cortini d’Ampezzo, kjer je med glavnimi kandidati za veleslalomsko kolajno.

Veleslaloma v Adelbodnu sta zadnji moški preizkušnji v tej disciplini pred februarskim SP. Dve veleslalomski ničli bosta vplivali na razvrstitev Kranjca v veleslalomskem seštevku ter na njegovo startno številko. Po štirih veleslalomih je bil pred Adelbodnom na petem mestu v seštevku discipline. Moški veleslalom bo na sporedu SP 19. februarja.

Za Kranjcem je čustveno naporen mesec. Pred Alta Badio ga je sredi priprav iz Slovenije doletela vest o smrti očeta v delovni nesreči. V Alta Badii je nastopil na jubilejni stoti tekmi v svetovnem pokalu, a je bila to, kot je po tekmi opisal trener Klemen Bergant, zanj najtežja tekma kariere. Spominu na pokojnega očeta se je poklonil z napisom na čeladi: Oče, zate. Veleslalom na Gran Risi je končal kot deveti.

Kranjec se je v tej sezoni že zavihtel na zmagovalni oder, 5. decembra z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini, ko je bil počasnejši le od Hrvata Filipa Zubčića.

V Adelbodnu bosta od slovenske ekipe ostala le Hadalin in Aljaž Dvornik, ki bo ob Hadalinu nastopil na nedeljskem slalomu.

Source
STA
Back to top button