Kildeju skrajšani smuk na Streifu, Hrobat 20., Čater 22.

Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühelu. Na skrajšani progi z rezervnega starta nad Mišnico je z zaostankom 42 stotink sekunde tako kot lani drugo mesto osvojil 41-letni francoski veteran Johan Clarey. Oba Slovenca sta končala v top 30. Miha Hrobat na 20., Martin Čater pa na 22. mestu.

 

 

Na tretjem mestu še eno francosko presenečenje, s številko 43 je izjemen podvig uspel Blaiseu Giezendannerju, ki je za štiri stotinke sekunde na četrto mesto potisnil Avstrijca Matthiasa Mayerja (+0,67).

Kilde je postal komaj četrti Norvežan z zmago na smukih v Kitzbühelu, po Kjetilu Jansrudu (2015), Lasseju Kjusu (1999, 2004) in Atleju Skaardalu (1990).

Vpisal je šesto smukaško zmago v svetovnem pokalu, ostalih šest ima v superveleslalomih. To je še šesta zmaga za 29-letnega Norvežana v tej zimi. S tretjo smukaško zmago je prevzel tudi vodstvo v smukaškem seštevku zime.

Rdečo majico vodilnega smukača je po povsem ponesrečenem prvem od dveh smukov s Petelinjega grebena moral sleči Italijan Dominik Paris, ki je tekmo končal na 27. mestu. Paris je celo zdrsnil na peto mesto smukaškega seštevka.

Švicar Marco Odermatt, ki je smuk v Kitzbühelu prvič končal na petem mestu, je s 1120 točkami obdržal mesto vodilnega v seštevku zime. Kilde na drugem mestu zaostaja 335 točk.

Oba slovenska predstavnika na današnji tekmi sta se uvrstila v najboljšo trideseterico. Oba sta postavila najboljša smukaška izida na smukih v Kitzbühelu.

Čater, ki je nastopil s startno številko osem, je bil pred tem dvakrat 26. Hrobat, ki je nastopil s številko 46, je za natanko desetinko prehitel Čatra ter vpisal svojo drugo najboljšo uvrstitev na smukih za svetovni pokal nasploh. Na smuku v Bormiu je bil pred tem 18. V Kitzbühelu je bil pred dvema letoma 19. na superveleslalomu.

Tretji Slovenec na tem avstrijskem prizorišču Boštjan Kline, ki je preživel noč v bolnišnici zaradi suma zastrupitve s hrano, se še ne počuti dobro in je ostal v reprezentančnem hotelu. Odločitev o startu na nedeljskem smuku bo znana pred tekmo.

Po spremembi programa bo slalom namesto v nedeljo v soboto, ko je pričakovati močnejše sneženje.

Nagradni sklad tekmovanja za 82. pokal Hahnenkamm letos znaša rekordnih okroglih milijon evrov, zmagovalec smuka bo prejel 100.000 evrov, na obeh smukih pa bo denarno nagrado v višini 1000 evrov prejel tudi uvrščeni na 45. mesto. Tudi zmagovalec sobotnega slaloma bo prejel nagrado 100.000 evrov.

 

Source
STA
Back to top button