Japonski telovadec Uchimura v pokoj

Dvakratni olimpijski zmagovalec v mnogoboju Kohei Uchimura je pri 33 letih uradno sklenil kariero telovadca, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To so v izjavi za javnost danes sporočili zastopniki enega najboljših telovadcev v zgodovini.

 

 

Uchimura je zlato kolajno v mnogoboju osvojil tako na OI v Londonu 2012 kot Riu de Janeiru 2016, s čimer je postal prvi telovadec v zgodovini, ki je ubranil zlato. Ima tudi zlato kolajno z japonsko ekipo iz Ria ter še štiri srebrne kolajne, od tega dve ob prvem nastopu na OI v Pekingu 2008. Na svetovnih prvenstvih je bil šestkrat svetovni prvak v mnogoboju, skupaj pa je s SP odnesel 21 kolajn, od tega deset zlatih.

Na zadnjih olimpijskih igrah v domačem Tokiu je doživel razočaranje, potem ko je padel z bradlje in končal svoj edini nastop. Kasneje je japonske barve zastopal tudi na oktobrskem svetovnem prvenstvu v rodnem mestu Kitakyushu. Tam je bil na bradlji šesti.

Kralj Kohei, kot je njegov vzdevek, je po prvenstvu dejal, da bo razmislil o koncu bogate športne poti, hkrati pa je priznal, da je na vrsti nova generacija odličnih japonskih telovadcev. V Tokiu ga je na olimpijskih igrah v mnogoboju nasledil prav mladi rojak Daiki Hashimoto.

V zadnjih treh letih je imel Uchimura številne težave s poškodbami, zaradi načetega ramena pa je skorajda ostal brez nastopa na domačih OI v Tokiu, še piše AFP.

Source
STA
Back to top button