Janja Garnbret tokrat druga v Salt Lake Cityju

Edina slovenska finalistka na tretji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Salt Lake Cityju Janja Garnbret je osvojila nove stopničke. Tokrat je bila druga, potem ko je vodila po kvalifikacijah in polfinalu. Davi v finalu tekme športnih plezalk v Utahu je bila od Slovenke boljša le 19-letna domačinka iz ZDA Natalia Grossman.

Grossmanova, ki je ob odsotnosti Garnbretove zmagala že na prvi balvanski tekmi v mestu ob Velikem slanem jezeru, je v finalu prikazala brezhibno predstavo za drugo zmago v karieri.

Vsakega od štirih vrhov balvanov je preplezala v prvo, brez dodatnih poskusov. Dvaindvajsetletna Korošica je bila tokrat za malenkost manj zanesljiva. Prvi in drugi balvanski problem je razvozlala v dveh poskusih, kar je pomenilo drugo mesto.

Garnbretova je sezono tekmovanj odprla na najboljši možen način z aprilsko zmago na balvanski tekmi v Meiringenu v Švici. Naslednjo tekmo v Salt Lake Cityju je izpustila. Prvi cilj sezone za Garnbretovo so olimpijske igre avgusta v Tokiu.

Tretje mesto je s tremi vrhovi zasedla še ena Američanka Brooke Raboutou, ki si je tako kot Garnbretova zagotovila vozovnico za športno plezanje premierne olimpijske igre.

Za popolno slavje domačih navijačev, zbralo se jih 3000, je za zmago tudi v moški konkurenci poskrbel Sean Bailey.

V primerjavi z olimpijskimi tekmicami je bila Garnbretova najboljša. Japonka Miho Nonaka je balvansko tekmo končala na šestem mestu, japonska veteranka Akiyo Noguchi je bila na 18. mestu daleč od finala najboljše šesterice.

V polfinalu so nastopili štirje Slovenci. Katja Debevec je zgolj za eno mesto zgrešila nastop v finalu. Tekmovanje je končala kot sedma najboljša. Anže Peharc, ki je bil tretji v kvalifikacijah, je v polfinalu tekmo sklenil na 15. mestu, Vita Lukan pa je slovenske nastope v polfinalu zaokrožila na 17. mestu. Gregor Vezonik se je moral posloviti že po kvalifikacijah na 24. mestu.

Jernej Kruder pa je zaradi stika z okuženim z novim koronavirusom moral v karanteno in je bil prisiljen izpustiti drugo tekmo v Salt Lake Cityju. Pretekli konec tedna se je namreč družil z osebo, ki je bila kasneje pozitivna na koronavirus.

Garnbretova je edina od slovenske delegacije v ZDA je nastopila tudi v disciplini hitrost ter prvič v karieri preskočila kvalifikacijski krog. V osmini finala je nato tekmovanje v hitrosti končala na 15. mestu, kar je njena najboljša uvrstitev v tej disciplini.

Hitrost kot disciplina bo skupaj z balvani in težavnostjo del olimpijske kombinacije na letošnjih OI na Japonskem, na katerih Garnbretova napoveduje boj za zlato kolajno.

Sploh spodbuden je hitrostni dosežek Garnbretove v kvalifikacijah, ko se je prvič spustila pod časovno mejo devetih sekund. S časom 8,36 sekunde je poskrbela za sedmi najboljši dosežek. V prvem krogu dvobojev na izpadanje je nastopila kot nosilka, a njen čas 14,47 sekunde ni zadoščal za naslednji krog.

Plezalna karavana se bo vrnila v Evropo, kjer bo Innsbruck od 23. do 26. junija prizorišče svetovnega pokala v dveh disciplinah: v balvanskem in prvič to sezono težavnostnem plezanju. Na avstrijskem Tirolskem bo nastopila tudi Garnbretova, ki bo nato pred odhodom na OI v svetovnem pokalu nastopila le še julija v Villarsu v Švici.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button