Janja Garnbret in Domen Škofic preplezala trboveljski dimnik

Termoelektrarna Trbovlje ima najvišji dimnik v Evropi

Športna plezalca Janja Garnbret in Domen Škofic sta se spopadla z najvišjo umetno večraztežajno smerjo na svetu – splezala sta na najvišji dimnik v Evropi, dimnik Termoelektrarne Trbovlje.

Kar 360 metrov dolgo mojstrovino postavljavcev Simona Margona in Katje Vidmar jima je uspelo preplezati v drugem poskusu, so sporočili iz freemedia.si.

Postavljavca z mednarodno licenco sta s svojo ekipo na trboveljskem dimniku postavila najdaljšo umetno plezalno smer v zgodovini, ki je sestavljena iz 13 raztežajev in ocenjena z 8b+. Uporabila sta okoli 800 oprimkov in reliefov, ki so skupaj tehtali več kot dve toni.

dimnik
Foto: Jakob Schweighofer/Red Bull Content Pool

Smer je že jeseni v drugem poskusu uspelo preplezati Garnbretovi in Škoficu, vzpon pa tudi za plezalca njunega kalibra ni bil lahek. Prvi poskus je trajal skoraj 12 ur, a sta vrh dosegla z več padci, zato ni bil uspešen. Drugič sta na vrh dimnika prišla po sedmih urah in pol, vse raztežaje pa sta na koncu uspešno prosto preplezala.

Njun poskus na dimniku termoelektrarne v Trbovljah, ki je s 360 metri najvišji dimnik v Evropi, so posnele tudi kamere in nastal je 48-minutni dokumentarni film o podvigu.

Via
STA
Source
MMC
Preverite tudi
Close
Back to top button