IPC že sprejel smernice za paraolimijske igre v letih 2024 in 2026

Izvršni odbor Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) je sprejel smernice programa za igre v Parizu 2024 in Cortini in Milanu 2026, so sporočili iz krovne mednarodne zveze za šport invalidov. Obravnavali pa so tudi naslednje igre v Tokiu 2020, predvsem njihov zdravstveni vidik zaradi pandemije novega koronavirusa.

Na zasedanju, ki je v tem tednu potekalo prek spletnih povezav, so člani odbora potrdili program panog za zimske igre čez šest let in pripravili podrobnejši načrt za poletne igre v Parizu 2024.

Za zdaj je za zimske igre v Cortini in Milanu predvidenih pet panog (alpsko smučanje, hokej, deskanje, nordijsko smučanje in curling). O tem, ali naj v program vključijo tudi panoge v bobu in sankanju, pa bodo odločali februarja prihodnje leto.

Glede iger v Parizu 2024 pa je IPC že razpravljal o podrobnem načrtu, s katerim bodo optimizirali nekatera prizorišča in poskrbeli za prihranke v proračunu iger. Med drugim bodo spremenili prvotno predvidene lokacije nekaterih panog, spet druge pa bodo na prizoriščih združili in tako omogočili boljši izkoristek prostora. Povečali pa so tudi število prizorišč, ki bodo gostila tako olimpijska kot paraolimpijska tekmovanja.

“Prireditelji Pariza 2024 so se izkazali pri pripravi načrtov za igre, s katerimi bodo te samo še boljše. Po drugi strani pa bomo s tem poskrbeli za večjo učinkovitost in prihranke,” je o tem dejal predsednik IPC Andrew Parsons.

IPC pa je obravnaval tudi igre v Tokiu 2020, ki jih bodo zaradi pandemije novega koronavirusa izvedli naslednje leto. Posvetili so se predvsem zdravstvenim ukrepom, tako so med drugim sprejeli smernice obnašanja v bodoči paraolimpijski vasi, in predstavitvi navodil za vse udeležence iger. Po novem bodo skušali svetovati vsem nacionalnim komitejem, naj načrtujejo bivanje športnikov in drugih udeležencev tako, da bodo v vasi čim krajši čas oziroma ne dlje, kot je nujno potrebno za udeležbo na tekmovanjih.

“Težko z besedami izrazimo ogromno delo in prizadevanja, ki omogočajo izvedbo Tokia 2020. Prepričani smo, da igre bodo in da bodo varne za vse udeležence, obenem pa bo to zgodovinska priložnost za dokazovanje človečnosti,” je o naslednjih igrah dejal Parsons.

Source
STA
Back to top button