Garnbret že začutila energijo olimpijskega Pariza

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret si je po pravljičnem začetku sezone tekmovanj na najvišji ravni z dvema prepričljivima zmagama na Kitajskem vzela premor. Tega je izkoristila tudi za obisk olimpijskega Pariza. S trenerjem Romanom Krajnikom sta si ogledala prizorišče, na katerem bo napadala drugo zlato, in začutila olimpijsko energijo.

Sezono tekmovanj v svetovnem pokalu v športnem plezanju je začela na najboljši možni način. Na Kitajskem je zmagala na obeh tekmah, na katerih je nastopila, najprej je konkurenco premagala v balvanskem plezanju, nato pa je bila najboljša tudi v težavnosti. S tem je dobila prepotrebno potrditev forme v olimpijskem letu.

Čez natanko 104 dni bo v povsem novem zgolj za OI zgrajenem športnem plezalnem parku v predmestju Pariza, Le Bourget, začela lov na drugo olimpijsko zlato kolajno, v kombinirani disciplini balvani težavnosti.

“Sezona se je začela res pravljično, upam, da bodo še olimpijske igre tako pravljične,” je Garnbret povedala v izjavi novinarjem na torkovem medijskem dogodku v Grand Plaza Hotelu v Ljubljani po predstavitvi otroške slikanice Janja in čudežna roža, katere glavna junakinja je.

“Vse je na svojem mestu. Na Kitajskem sem plezala tako, kot sem si želela plezati. Se mi zdi, da sem začela tam, kjer sem lani končala, mentalno in fizično sem nadgradila formo od lani, potrditev sem dobila, neko breme je padlo z ramen, zdaj pa samo še stopnjujemo do olimpijskih,” je bila Garnbret zadovoljna z razpletom prvih dveh tekem sezone.

Kljub prepričljivima zmagama Garnbret in njen trener ostajata pri prvotnem načrtu, po katerem bo pred OI zelo selektivno izbirala, na katerih tekmah svetovnega pokala bo nastopila.

“Plani ostajajo isti, plani se ne spreminjajo, plan je vedno tak, kot je. Z Romanom sva ga določila že lani novembra, tega se drživa, torej izpustila bom balvansko tekmo v Salt Lake Cityju v ZDA, moja naslednja tekma bo konec junija v Innsbrucku, tekmovala bom na obeh, v težavnosti in balvanih. Innsbruck bo moja zadnja tekma pred olimpijskimi igrami,” je napovedala Garnbret.

Mesec julij bo v znamenju piljenja olimpijske forme, izpustila bo tradicionalni julijski tekmi svetovnega pokala v Franciji Chamonix in Briancon.

“Mislim, da si pred odhodom na OI želim biti v Sloveniji, doma, torej trenirati, da imam to domačnost, da imam mir, da se lahko v miru pripravim,” je dejala Garnbret.

Tudi med trenutno pavzo, med katero jo čakajo številne medijske in promocijske obveznosti, snemanja in podobno, plezanja ne bo zanemarila. “Verjetno bom šla v Innsbruck in si vzela čas za krajše priprave.”

Po vrnitvi iz Azije sta se s trenerjem Krajnikom odpravila v Pariz, kjer si je lahko v živo ogledala prizorišče. Tekmovalne stene še niso postavljene, je pa, kot je dejala, vseeno že lahko začutila energijo olimpijskega Pariza.

V Parizu je že bila, a je zdaj prvič v živo videla Eifflov stolp. V Parizu je leta 2016, v dvorani Bercy, osvojila prvi naslov svetovne prvakinje, in sicer v težavnosti.

“Všeč mi je, čutim energijo, šla sva si pogledat prizorišče, da začutiva tisto energijo, tam se sicer šele pripravljajo na postavitev tribun, nisva mogla stati na sredini, ker je bilo vse zavarovano, tam so bili varnostniki. Sva pa vseeno lahko videla, kje bo dogajanje, in začutila prostor,” je dodala Garnbret, ki Pariz označuje za “srečno mesto”.

Back to top button