Dirka v Sloveniji po vseh sosednjih državah in na Krvavec (ozadje)

V sredo se bo začela 30. izdaja kolesarske dirke po Sloveniji. Največja mednarodna preizkušnja v deželi na sončni strani Alp bo za mnoge kolesarje zadnja pripravljalna pred dirko po Franciji, tokrat pa bo potekala po vseh štirih sosednjih državah in v kraljevski sobotni etapi ponuja še zahteven vzpon na Krvavec.

Dogajanje na slovenski pentlji se bo začelo že dan prej z uradno novinarsko konferenco pred začetkom v Murski Soboti. Tam bodo svoje misli predstavili nekateri najbolj izpostavljeni kolesarji, med njimi predvidoma tudi domača asa Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) in Luka Mezgec (Jayco-AlUla).

Skupno zmago bo branil Italijan Filippo Zana, sicer moštveni kolega Mezgeca pri avstralsko-savdski zasedbi. Lani je v skupnem seštevku drugouvrščenega Mohoriča premagal za 18 sekund, tretji Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates) pa je neuspešno naskakoval rekordno tretjo zmago na dirki po Sloveniji.

Za zdaj tako Ulissi skupaj s Slovenci Tadejem Pogačarjem (2021, 2022), Primožem Rogličem (2015, 2018), Juretom Golčerjem (2006, 2008) in Mitjo Mahoričem (2003, 2004) ostaja pri dveh skupnih slavjih.

Bo pa izkušeni Italijan na startu tudi tokrat, v ekipi UAE Team Emirates pa mu bo od Slovencev po vsej verjetnosti družbo delal Domen Novak. Ta je uspešno nastopil v vlogi pomočnika rojaku Pogačarju na nedavno končani italijanski pentlji.

Pogačar je na Giru povsem dotolkel konkurenco in se nato podal na višinske priprave za nastop na Touru, zato ga na domačih cestah ne bo. Bo pa Novak slabe tri tedne po koncu Gira tokrat skušal pomagati Ulissiju do tretje skupne zmage po letih 2011 in 2019.

Pisana zasedba iz svetovne serije

Od ekip svetovne serije bodo poleg emiratov, Jayco-AlUle in Bahrain-Victoriousa na startu v Murski Soboti še Bora-hansgrohe, EF Education-EasyPost, Ineos Grenadiers in Groupama-FDJ.

Pri Bahrajnu bo ob Mohoriču, ki je lani dobil svojo prvo etapno zmago na domači pentlji, od Slovencev na startu tudi Matevž Govekar. Za končni seštevek se bo v ekipi najbrž boril Španec Pello Bilbao, v sprintih pa Nemec Phil Bauhaus.

Mezgec bo pri Jayco-AlUli v sprintih skrbel za Nizozemca Dylana Groenewegna, na skupni seštevek pa bo startal lanski zmagovalec Zana. Bora-hansgrohe, v kateri po zmagi na kriteriju po Dofineji seveda ne bo slovenskega asa Primoža Rogliča, v sprintih stavijo na Avstralca Sama Welsforda, medtem ko bo pri EF Education-EasyPostu kapetan Britanec Hugh Carthy.

Ineos Grenadiers bodo v Slovenijo pripeljali italijanskega sprinterja Elio Vivianija, preizkušali pa bodo mladega Britanca Lea Hayterja. Za skupni seštevek bo eden nevarnejših Avstralec Michael Storer, ki je sicer član poklicne kontinentalne ekipe Tudor Pro.

Groupama-FDJ bo v sprintih stavila na Paula Penhoeta, relativno močno sprintersko linijo v Sloveniji pa bodo dopolnili še Venezuelec Orluis Aular (Caja Rural-Seguros RGA), Španec Jon Aberasturi (Euskaltel-Euskadi) in Norvežan Alexander Kristoff (Uno-X Mobility).

Od slovenskih ekip bodo na startu zasedbe Adrie Mobil, Ljubljane Gusto Santica in Save Kranja. Skupaj bo na dirki predvidoma nastopilo 17 Slovencev.

Sobotna kraljevska etapa na Krvavec

Skupno 23 ekip, večina iz kontinentalne serije, se bo merilo v petih etapah v skupno 834,4 km in skušalo kar najhitreje premagati 12.345 višinskih metrov.

Sredina prva etapa bo sprinterska, a posebna, saj bo trasa peljala skozi tri od štirih sosednjih držav. Po startu v Murski Soboti bo karavana nekaj kilometrov vozila po Avstriji, Madžarski in Hrvaški. Na cilju v Ormožu bodo po 191,9 km najboljši okoli 16. ure.

Druga etapa bo prav tako ravninska med Žalcem in Rogaško Slatino (177,9 km), medtem ko bodo v tretji med Ljubljano in Novo Gorico (160,5 km) sprinterji le s težavo “preživeli” vrh zadnjega klanca na Ravnico (5,6 km/5,7 %) vsega 9,6 km pred ciljem. V tej etapi bo karavana obiskala še Italijo in zaokrožila dirkanje po vseh štirih sosednjih državah.

Sobota prinaša kraljevsko etapo od Škofljice do Krvavca (147,2 km). Pred zadnjim vzponom na 1581 m nadmorske višine bodo sicer kolesarji opravili tri kategorizirane, a krajše vzpone, za konec pa iz Kamnika sledi rahlo dviganje do vznožja klanca do plaže na Krvavcu. V zadnjih 11,7 km se cesta pokonci postavi s povprečnim naklonom 7,7 odstotka.

Za konec v nedeljo sledi tradicionalen zaključek v Novem mestu. Etapa se bo začela v Šentjerneju in končala po 156,9 km. Kot je v zadnjih letih navada, bo slabih deset kilometrov pred ciljem karavana prečkala kratek, a strm klanec na Trško Goro (1,5 km/10,5 %), kjer se zbere ogromno število gledalcev.

“Glavni poudarki so, da gremo čez vse sosednje države, da imamo več višinskih metrov ob približno enaki dolžini kot prej ter da je konkurenca izredno močna,” je tri posebnosti na predstavitvi trase konec marca izpostavil dolgoletni direktor dirke Bogdan Fink.

Kot je v zadnjih letih navada, bo Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju z Eurosportom in RTV Slovenija poskrbela za 11 ur televizijskega prenosa ob ogromnem številu ostalih oglasnih ter promocijskih sporočil na dirki, ki ima vse večjo ambasadorsko vlogo in povečuje svoj ugled.

* Etape 30. dirke po Sloveniji:
12. junij  1. etapa: Murska Sobota - Ormož (191,9 km)*
13. junij  2. etapa: Žalec - Rogaška Slatina (177,9 km)*
14. junij  3. etapa: Ljubljana - Nova Gorica (160,5 km)**
15. junij  4. etapa: Škofljica - Krvavec (147,2 km)***
16. junij  5. etapa: Šentjernej - Novo mesto (156,9 km)**

*** - gorska etapa
 ** - razgibana etapa
  * - ravninska etapa

Back to top button