Danes konec vzdržljivostnega relija Dakar

V Savdski Arabiji se bo danes končal vzdržljivostni reli Dakar. Naporna preizkušnja za dirkače na dveh in štirih kolesih letos drugič poteka v tej državi, danes se bo končala z 12. etapo s ciljem v Džedi. V najboljšem položaju za zmagi sta Francoz Stephane Peterhansel med avtomobilisti in Argentinec Kevin Benavides med motociklisti.

Na reliju tudi letos nastopa slovenski dirkač. Simon Marčič je do predzadnjega dne uspešno premagoval pasti različnih podlag v tej veliki državi, zaradi katerih so številni njegovi tekmeci že odstopili.

“Enajsta etapa je bila zelo težka, najprej kamnita, na koncu je bilo sto kilometrov sipin. Zaradi težav z zračno blazino sem izgubil veliko časa, sem pa zadržal peto mesto v svoji kategoriji in upam, da bo tako ostalo tudi na koncu,” je po predzadnji etapi dejal Marčič. “Upam, da bo čim več sipin in čim manj skal. Te so tu ostre in nepredvidljive,” si je pred zadnjim dejanjem relija zaželel Mariborčan, ki je skupno na 36. mestu, peti pa v kategoriji originals, kjer dirkači nimajo pomoči ekip.

Med tovarniškimi dirkači pa sta v najboljšem položaju Peterhansel in Benavides. Francoz, ki lovi že skupno 14. zmago na teh dirkah, ima pred prvim zasledovalcem Katarcem Naserjem Al Atijahom dobrih 15 minut prednosti, pri motociklistih pa bo Benavides danes branil štiri minute in 12 sekund naskoka pred Britancem Samom Sunderlandom s KTM.

Dirkači bodo danes prevozili še 447 km od Janbuja do Džede, v katerih bo še zadnjih 200 km hitrostnih preizkušenj na Dakarju 2021.

Source
STA
Back to top button