Celjani zlahka do visoke zmage v Estoniji

Nogometaši Celja so na prvi tekmi 1. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Tallinnu premagali Floro s 5:0 (3:0). Povratna tekma bo 16. julija v Celju.

* Stadion Lilleküla, gledalcev 2000, sodniki: Muniz Ruiz, Sanchez Rojo in Blanco Rodriguez (vsi Španija).
* Strelci: 0:1 Matko (7.), 0:2 Vuklišević (10.), 0:3 Zabukovnik (45.), 0:4 Aarons (71.), 0:5 Svetlin (90.).
* Flora: Grünvald, Veering, Töugjas, Vaher, Hussar, Kuraksin (od 66. Röivassepp), Kreida, Soomets (od 86. Cekredzi), Zenjov (od 75. Varjund), Alliku, Lepik.
* Celje: Rozman, Krefl, Zec, Vuklišević, Karničnik (od 74. Kouter), Bobičanec (od 70. Kvesić), Zabukovnik, Svetlin, Menalo (od 74. Popović), Matko (od 70. Aarons), Kučys (od 83. Edmilson).
* Rumena kartona: Töugjas; Zabukovnik.
* Rdeči karton: /.

Na 52. rojstni dan trenerja Damirja Krznarja je ekipa slovenskega prvaka iz Celja slavila zanesljivo zmago v Estoniji. Tamkajšnji državni prvak, nekakšna estonska reprezentanca v malem, ni bil kos Celjanom. Ti so od začetka kazali, da so bistveno boljša zasedba, že v prvem polčasu trikrat zadeli ob številnih priložnostih ter upravičili tudi dejstvo, da so približno trikrat vrednejša ekipa.

Izhodišče za povratni obračun je tako odlično, v primeru preboja v 2. kvalifikacijski krog slovenskega predstavnika tam čaka boljši iz dvoboja med Slovanom iz Bratislave Kenana Bajrića in makedonsko Strugo. Poraženec pa bo nadaljeval v konferenčni ligi.

Celjani so takoj v uvodu tekme pokazali, da so kakovostnejša ekipa, najprej so nanizali nekaj (pol)priložnosti, v sedmi minuti pa je z leve strani Aljaž Krefl žogo poslal žogo proti drugi vratnici, tam pa je bil sam Aljoša Matko in jo poslal v mrežo.

Damjan Vuklišević je le tri minute pozneje zadel že za 2:0, potem ko je po kotu z leve strani celjski branilec prišel do žoge šest metrov od vrat in jo brez težav pospravil pod prečko.

V 20. minuti je Luka Menalo priigral najstrožjo kazen za Celje, pri katerem je nekaj priložnosti zapravil tudi novinec v napadu Armandas Kučys (zelo lepo v 28. minuti v bližini gola), z bele pike je nato streljal Matko, ki pa je zadel prečko.

Pozneje so tudi domači malce pogumneje pogledali proti kazenskemu prostoru Celja, v 38. minuti je Markus Soomets s strelom od daleč za malo zgrešil cilj.

Na drugi strani je v 40. minuti Matko izgubil dvoboj z domačim vratarjem, ta je v 41. obranil še strel Tamarja Svetlina, ob koncu polčasa pa je Mark Zabukovnik vendarle zadel za 3:0, potem ko je s 15 metrov zadel pod prečko.

V uvodu drugega dela so spet Celjani najprej zapravili nekaj svojih akcij, v 53. minuti pa je moral prvič na tekmi resno posredovati celjski vratar Matjaž Rozman.

V 57. minuti je z enajstih metrov povsem neoviran znova zgrešil Kučys, Litovca je redno s podajami zalagal Žan Karničnik, a temu nikakor ni uspelo zadeti, tudi ne v 63. minuti.

Celjani so sicer nizali priložnosti, nekajkrat se je še izkazal vratar Evert Grünvald, v 71. pa so znova le zadeli, takoj po vstopu v igro je bil uspešen Rolando Aarons z desne strani iz bližine.

Svetlin je bil v 85. minuti manj natančen, tako da je še ena od res številnih priložnosti splavala po vodi, je pa isti igralec poskrbel za 5:0 v 90. minuti, ko je bil uspešen iz bližine.

Back to top button