Cas potrdil izključitev boksa iz olimpijske družine

Mednarodno športno razsodišče (Cas) je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa pritrdilo odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), ki je Mednarodno boksarsko zvezo (Iba) zaradi korupcijskih škandalov izključil iz olimpijske družine. Boksarsko zvezo Ibo je Mok suspendiral že od leta 2019.

Iba tako ostaja zunaj olimpijskega gibanja, potem ko je Cas v Lozani zavrnil pritožbo Ibe na odločitev Moka junija lani.

Na izrednem zasedanju izvršnega odbora krovne olimpijske zveze je takrat za izključitev Ibe glasovalo 69 članov Moka, proti je bil le en glas, deset pa je bilo vzdržanih.

Po zaslišanju vseh deležnikov in njihovih pravnih zastopnikov 16. novembra lani pa je Cas pritrdil razlogom Moka za izključitev boksarske zveze. Mednje spadajo načeta integriteta sodnikov, korupcija in ostale finančne nepravilnosti.

Mok je sicer pred časom potrdil, da bo boks, ki je del OI vse od leta 1904, ostal na programu poletnih iger tudi letos v Parizu ter čez štiri leta v Los Angelesu.

Kvalifikacije za letošnje olimpijske igre v Parizu in olimpijsko tekmovanje so vse od izključitve v rokah delovne skupine, ki jo je ustanovil Mok. Tako je bilo tudi za OI v Tokiu pred tremi leti, vmes pa je že nastala nova zveza, ki si prizadeva za olimpijsko priznanje.

Back to top button