Benavidesu zmaga med motoristi na Dakarju, Marčič do 36. mesta

Argentinski motorist Kevin Benavides (honda) je zmagovalec 43. relija Dakar. V zadnji etapi s ciljem v Džedi je 32-letnik osvojil drugo mesto in ubranil prednost pred najbližjimi zasledovalci. Drugi je bil Američan Ricky Brabec (honda), tretji pa Britanec Sam Sunderland (KTM). Slovenski predstavnik Simon Marčič (husqvarna) je bil na koncu 36.

 

V zadnji etapi od Janbuja do Džede ob Rdečem morju je bil najhitrejši Brabec, ki je v cilj prišel 2:17 minute pred skupnim zmagovalcem. Slednji je bil pred zadnjim, 244 kilometrov dolgim preizkusom v boju predvsem s Sunderlandom, ki je v skupnem seštevku zaostajal 5:07 minute.

Toda Britanec je s KTM naletel na težave pred prvim merjenjem vmesnega časa in izgubil več kot deset minut, s čimer je bilo sanj o premiernem uspehu konec. Te pa je uresničil Benavides, ki se je lahko na petem nastopu veselil prve zmage. Pred tem je bil leta 2018 drugi, zabeležil pa je še četrto mesto na debiju leta 2016 ter peto v letu 2019. Lani je zaradi težav z motorjem odstopil.

Z drugim mestom je uspeh honde dopolnil Brabec, ki je na koncu zaostal 4:56 minute. To je bila prva dvojna zmaga japonskega koncerna po letu 1987.

Marčič, edini slovenski predstavnik na Dakarju je zadnjo etapo z zaostankom 54:45 minute sklenil na 36. mestu, skupno pa je pridobil eno mesto in bil prav tako 36. Za zmagovalcem Benavidesom je zaostal 17:51:14 ure.

Zadnji dan relija Dakar se sicer ni začel z najboljšimi novicami, saj je za posledicami padca v sedmi etapi med današnjim transportom z zdravniškim letalom v domovino umrl francoski motorist Pierre Cherpin.

Postal je že 30. smrtna žrtev med tekmovalci na najtežjem vzdržljivostnem reliju na svetu, 22. med motoristi.

Source
STA
Back to top button