Angleži, Nemci, Švedi in Ukrajinci v boju za zadnji dve četrtfinalni mesti

Na nogometnem evropskem prvenstvu bosta danes odigrani še zadnji tekmi osmine finala. Ob 18. uri se bosta v Londonu za mesto med najboljših osem reprezentanc pomerili Anglija in Nemčija, ob 21. uri pa se bosta za zadnje četrtfinalno mesto v Glasgowu pomerili Švedska in Ukrajina.

 

Angleži, prva reprezentanca skupine D, je v skupinskem delu prišla do dveh tesnih zmag proti Hrvaški in Češki, medtem ko je s Škotsko remizirala brez golov. Na drugi strani so Nemci v skupini F v družbi Francije, Portugalske in Madžarske osvojili drugo mesto, potem ko so premagali Portugalce in remizirali z Madžari. Stara rivala Anglija in Nemčija sta se med seboj pomerila že 32-krat, obe reprezentanci sta slavili po trinajstkrat.

Ukrajina je v skupini C z eno zmago zasedla tretje mesto in se je v osmino finala prebila kot ena izmed štirih srečnih tretjeuvrščenih ekip. Za osmino finala je Ukrajincem zadoščala zmaga nad Makedonci, medtem ko so proti Nizozemcem in Avstrijcem izgubili. Švedska pa je v skupini E presenetljivo osvojila prvo mesto, potem ko je premagala Slovaško in Poljsko ter remizirala s Španijo.

Švedska in Ukrajina sta do zdaj odigrali samo štiri medsebojne obračune, nazadnje leta 2012, z dvema zmagama je uspešnejša Ukrajina, za katero bo to prva tekma na izločanje na EP-jih. Švedska, ki nastopa na šestem zaporednem EP, pa je nazadnje v izločilnih bojih igrala leta 2004, ko se je iz skupine prebila v četrtfinale. Takrat na turnirju še ni bilo osmine finala.

Drugi četrtfinalni pari so že znani. V petek, 2. julija, se bosta najprej ob 18. uri v St. Peterburgu v četrtfinalu merili Španija in Švica, ki je presenetila svetovne prvake Francoze, tri ure pozneje v Münchnu pa še reprezentanci Italije in Belgije, v soboto pa ob 18. uri v Bakuju četrtfinale najprej čaka Češko in Dansko, ob 21. pa se bosta v Rimu pomerila še zmagovalca obračunov med Anglijo in Nemčijo ter Švedsko in Ukrajino.

Source
STA
Back to top button