AktualnoSosednje državeSlovenija

Zveza združenj borcev opozarja na izkoriščanje obiska predsednika Pahorja pri bazoviški fojbi

Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije je danes opozorila, da so italijanski politiki in mediji ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus izpostavljali zločine Titovih komunistov, a pozabili na fašizem. Opozorila je tudi, da v Italiji že izkoriščajo lanski obisk predsednika Boruta Pahorja pri bazoviški fojbi.

Kot je Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije (ZZB NOB Slovenije) zapisala v današnjem sporočilu za javnost, so italijanske radijske in televizijske postaje v poročilih in kontaktnih oddajah te dni iz svojih razprav, video posnetkov in fotografij izpustili poklon italijanskega predsednika Sergia Mattarelle pri spomeniku bazoviških žrtev. “Videli smo le predsednika Pahorja, ki se je poklonil na bazoviškem šohtu in tako uradno, kot najvišji predstavnik države dal prosto pot vsem lažem in natolcevanju o kubičnih metrih trupel ter o genocidu nad Italijani v Bazovici,” so zapisali.

Opozorili so, da fašizem izginja iz zgodovine ali je že popolnoma izginil, “bledi in izginja poklon predsednika Mattarelle na morišču slovenskih in hrvaških rodoljubov”. Po njihovi oceni je to odlična diplomatska poteza italijanske strani, ki je dosegla, da je tisočkrat izrečena laž postala resnica. “Titovi partizani so postali morilci, Italijani pa žrtve samo zato, ker so bili Italijani. Njihov fašizem pa kot da je izpuhtel,” so zapisali.

Ob tem so kritični tudi do slovenske vlade in zunanjega ministra Anžeta Logarja, češ da se lahko ponovno veselijo še ene obsodbe Titovih partizanov, ki jih obtožujejo zločinov, jih proglašajo za morilce in ne branilce svoje zemlje pred fašisti.

“Slovenci potrebujemo oblast z zgodovinskim spominom, ki ni omejen na 30 let. In takšno vlado, ki bo znala in zmogla uveljaviti narodni ponos, da se jutri ne bo treba opravičevati za zločine in genocid, ki so ga povzročile agresorske vojske Nemčije, Italije, Madžarske in v manjšem delu tudi NDH,” so poudarili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button