Zunanji ministri Slovenije, Hrvaške, Italije o gospodarjenju na Jadranu

V Trstu se sestajajo zunanji ministri Slovenije, Hrvaške in Italije, Anže Logar, Gordan Grlić Radman in Luigi di Maio, ki bodo govorili o razglasitvi hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone v Jadranu.

Hrvaška in Italija nameravata v začetku prihodnjega leta v Jadranskem morju razglasiti vsaka svojo izključno gospodarsko cono. Slovenija te možnosti nima, a je bila vključena v pogovore o njuni nameri.

Šefi diplomacij treh jadranskih držav bodo tako v Trstu po napovedih slovenskega zunanjega ministrstva izmenjali stališča o priložnostih za sodelovanje v jadranskem prostoru s poudarkom na njegovi ekološki zaščiti in gospodarskem razvoju.

Na srečanju je predviden tudi podpis tristranske izjave, v kateri naj bi po navedbah hrvaškega zunanjega ministra med drugim pisalo, da imajo Italija, Hrvaška in Slovenija enako vizijo o Jadranskem morju kot mostu, ki povezuje vse narode in regije ter je tudi vir napredka.
Slovenski zunanji minister Anže Logar je v petek na novinarski konferenci povedal, da bo Slovenija k izjavi pristopila, če bo ta usklajena. Dopušča sicer tudi možnost, da Slovenija izjave ne bo podpisala.

Hrvaški sabor je v petek z veliko večino podprl odločitev vlade o razglasitvi izključne gospodarske cone v Jadranskem morju. Formalno razglasitev hrvaške in italijanske izključne gospodarske cone pa je pričakovati januarja.

Grlić Radman: Pričakujem, da bo Slovenija podprla vstop v schengen

 

Slovenija bo kot geografsko prikrajšana država imela pravico do izkoriščanja virov, a s Hrvaško in Italijo bo potrebno doseči dogovor. Foto: BoBo


“Slovenski ribiči bodo lahko lovili, kot so do sedaj”

 

Potrdil je, da je slovenska stran zahtevala več pojasnil o potezi Hrvaške ter da je tudi minister Logar izražal določene dvome. “Menim, da je slovenska stran lahko zadovoljna z našimi pojasnili in pričakujem sodelovanje pri tej temi,” je dodal izkušeni hrvaški diplomat Grlić Radman, ki je vodenje hrvaške diplomacije prevzel jeseni 2017. Pred tem je bil hrvaški veleposlanik v Berlinu.

Hrvaški minister pojasnjuje, da bodo z razglasitvijo con okrepili zaščito Jadrana, predvsem na področju ribištva in varovanja morskega okolja. Poudaril je, da bo to tudi morje EU-ja ter da bodo slovenski ribiči lahko lovili ribe v hrvaški in italijanski izključni gospodarski coni. “Slovenski ribiči bodo lahko lovili ribe v tem območju, kot so jih tudi do sedaj,” je povedal.

Novost bo možnost, da bodo hrvaške inšpekcije lahko pregledovale ladje, ki plujejo v hrvaški coni, če bodo ugotovili kršitve pomorskih zakonov, predvsem pa onesnaževanje okolja. Ko gre za slovenske pomisleke, da bi morda lahko prišlo do poostrenega nadzora ladij, ki so namenjene v Luko Koper, je Grlić Radman zagotovil, da za to ni nobenih razlogov. Sicer pa se kaj takega zaenkrat še ni zgodilo, je dodal.

Kaj bo z razmejitvijo

Napovedal je, da se bodo pogovori strokovnjakov o razmejitvi con z Italijo začeli po njihovi skupni razglasitvi. Pričakuje, da bo do dogovora veljala začasna meja v skladu z dogovori med Italijo in nekdanjo Jugoslavijo iz leta 1968. “Ne pričakujemo nobenih problemov s slovenske strani. Ne moremo predvideti odzivov, a bomo do rešitve prišli v pogovorih,” je dejal. Je pa pritrdil, da po razglasitvi izključnih gospodarskih con v velikem delu Jadrana ne bo več odprtega morja, kmalu pa ga morda ne bo več niti v Sredozemskemu morju.

“Hrvaška je izstopila iz arbitražnega postopka zaradi njegove kompromitiranosti in ne zaradi pomanjkanja volje in pripravljenosti za rešitev spora. V sodelovanju s slovensko vlado želimo doseči rešitev, ki bo sprejemljiva za obe strani, in uresničiti pogoje za še kakovostnejše sodelovanje. Tukaj mislim tudi na tiho diplomacijo,” je dejal.

Zatrdil je, da Hrvaška zagotovo ne bo sprejela arbitražne sodbe. “Bolj ko čas mineva, bolj se izgublja tudi občutek za arbitražno sodbo. Težko je oživiti nekatere inštrumente, ki počasi odhajajo v pozabo. To je passe. Treba je iskati nove oblike reševanja spora o meji,” je dejal.

Via
STA
Source
rtv.si
Back to top button