AktualnoSlovenijaSvet

Zunanji ministri Nata o načrtih za reformo zavezništva do leta 2030

Zunanji ministri članic zveze Nato bodo danes v Bruslju razpravljali o načrtih za reformo zavezništva do leta 2030, kar bo tudi osrednja tema letošnjega vrha. V ospredju pozornosti so načrtovana krepitev skupnega proračuna in varnostne posledice podnebnih sprememb.

Tokratno dvodnevno zasedanje, ki se ga bo udeležil tudi slovenski minister Anže Logar, bo prvi fizični ministrski sestanek v Bruslju od začetka uvajanja omejitev zaradi covida-19. Posvečen bo zlasti pripravam na vrh. Datum vrha še ni potrjen, po neuradnih pričakovanjih naj bi bil junija.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg poudarja, da bo vrh priložnost za nov začetek v čezatlantskih odnosih ter da morajo biti zaveznice pogumne in ambiciozne, da bo Nato v prihodnje močnejši, saj živimo v vse nevarnejšem in vse bolj tekmovalnem svetu.

Stoltenberg je predloge za reformo Nata do leta 2030 predstavil februarja na zasedanju obrambnih ministrov zavezništva, danes bodo o tem govorili še zunanji ministri. Vključujejo krepitev skupnega proračuna za odvračanje in obrambo, krepitev političnega usklajevanja, nadgradnja zavezniškega strateškega koncepta in naslovitev vprašanja vpliva podnebnih sprememb na varnost.

Prvi korak pri naslavljanju vprašanja podnebnih sprememb in varnosti naj bi bilo sprejetje dokumenta o pristopu Nata k temu izzivu, ki se pričakuje danes. Ukrepanje v prihodnjem desetletju naj bi vključevalo zmanjševanje ogljičnega odtisa zavezništva in prilagajanje oboroženih sil spremenjenim podnebnim razmeram.

Ministri bodo razpravljali tudi o odnosih z Rusijo in o prihodnosti zavezniške misije v Afganistanu.

Source
STA
Back to top button