Zunanji ministri EU o evropski varnosti v luči ruske grožnje Ukrajini

Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o zaostrenih varnostnih razmerah v Evropi v luči kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. EU se z zaveznicami usklajuje glede scenarijev ukrepanja v primeru ruskega napada na Ukrajino, a v senci kritik, da je izločena iz ključnih pogovorov ZDA in Rusije.

 

 

 

Zunanji ministri so pred dobrim tednom na neformalnem zasedanju v Brestu opredelili skupno stališče v desetih točkah, v katerih so med drugim zavrnili poskuse Rusije po oblikovanju interesnih sfer v Evropi ter potrdili temeljna načela evropske varnosti in solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami.

Moskvo so pozvali k umiritvi razmer, obenem pa ponovili opozorilo, da bodo kakršnikoli nadaljnji agresiji nad Ukrajino sledili ukrepi, vključno s sankcijami, ki jih bodo uskladili s partnerji. Ob tem so sporočili, da bodo nadaljevali priprave nadaljnjih sankcij v tesnem sodelovanju s partnericami.

Danes bodo ministri po pričakovanjih sprejeli sklepe, v katerih bodo predvidoma potrdili deset načel iz Bresta, na primer izpostavili naj bi “močno in enotno stališče” ter pripravljenost na hitro ukrepanje.

O sankcijah po napovedih diplomatskih virov ne bodo razpravljali. O tem so v Bruslju na sploh redkobesedni, saj da ne bi bilo pametno Rusiji vnaprej razlagati kriznih načrtov, medtem ko ne more nihče predvideti, kaj bo storil ruski predsednik Vladimir Putin. Pravijo le, da je dogovor o sankcijah mogoče sprejeti v nekaj dneh.

Razpravi o evropskih varnostnih razmerah bo sledila virtualna neformalna izmenjava mnenj sedemindvajseterice z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, ki bo poročal o ameriško-ruskih pogovorih.

Na dnevnem redu zasedanja, ki se ga bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, bo še vrsta tem, med njimi Sirija, Libija in Mali. Prav tako ni mogoče izključiti razprave o zaskrbljujočih razmerah v BiH.

Source
STA
Back to top button