AktualnoSlovenija

Zunanji minister začenja delovni obisk v Seulu

Zunanji minister Anže Logar danes začenja dvodnevni delovni obisk v Južni Koreji. Namen pogovorov z južnokorejskim kolegom Chung Eui-yongom je “nadaljevanje političnega dialoga in poglobitev dvostranskega sodelovanja med državama”, napovedujejo na zunanjem ministrstvu.

Še posebej si na zunanjem ministrstvu obetajo okrepitev sodelovanja na gospodarskem področju. Trgovinska menjava s tem azijskim tigrom je po podatkih portala Izvozno okno lani znašala nekaj manj kot 264 milijonov evrov, v letih 2017 in 2018 pa celo več kot 417 milijonov evrov.

Slovenija sicer v mednarodni menjavi z Južno Korejo beleži precejšen primanjkljaj; tja je lani izvozila za nekaj več kot 60 milijonov evrov, uvozila pa za 203,6 milijona evrov. Iz Slovenije gredo v Južno Korejo predvsem električni in mehanski stroji, skoraj dve petini uvoza predstavljata železo in jeklo, petino pa vozila.

Po napovedih MZZ bodo pogovori Logarja v Seulu namenjenih tudi pripravam na slovensko predsedovanje Svetu EU v drugi polovici leta. V tem okviru se bodo posvetili tudi strateškemu partnerstvu med EU in Južno Korejo. Pogovarjali se bodo tudi o razmerah v Indo-Pacifiški regiji, še napovedujejo na MZZ.

Politični stiki med državama so kljub zemljepisni oddaljenosti relativno pogosti. Februarja 2018 je Seul ob koncu olimpijskih iger v Pyeongchangu obiskal slovenski predsednik Borut Pahor, tri leta pred tem pa je bil tam takratni zunanji minister Karl Erjavec.

Tema Pahorjevih pogovorov z južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom je bila tudi politika do Severne Koreje in njenega jedrskega in raketnega programa. Pahor je tedaj južnokorejsko politiko podprl. Med drugim je obiskal tudi demilitarizirano cono na meji med Korejama.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button