Zunanjepolitični odbor o zahtevi Levice za referendum o nabavi boxerjev

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko bo danes razpravljal o predlogu Levice za razpis posvetovalnega referenduma o ratifikaciji sporazuma med vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) o upravljanju programa Boxer. Sporazum bi omogočil nabavo osemkolesnikov tipa boxer, čemur Levica nasprotuje.

 

 

Levica je sredi decembra z vložitvijo predloga za posvetovalni referendum tudi prekinila obravnavo predloga zakona o ratifikaciji sporazuma z organizacijo OCCAR. Državni zbor bo tako o ratifikaciji sporazuma lahko odločal šele po odločitvi o predlogu za razpis referenduma.

V Levici so tedaj predlog utemeljili z oceno, da bi o tovrstnem poslu v obdobju iztekanja mandata sedanjemu sklicu DZ in s tem tudi vladi, ki ji odrekajo legitimnost, morali “svoje povedati ljudje”. Napovedali so tudi, da želijo odločanje o ratifikaciji omenjenega sporazuma premakniti čim bolj v prihodnost. Zato so predlagali, da bi se referendum izvedel skupaj z volitvami v DZ oziroma da bi o tem vprašanju odločala naslednja vlada.

Obrambni minister Matej Tonin je bil tedaj zaradi predloga Levice ogorčen. Na Twitterju je zapisal, da se “krčevita in brezsramna bitka Levice za ukinitev Slovenske vojske nadaljuje”. “Tega niti ne skrivajo več. Včeraj blokirajo višje neto plače vsem državljanom, danes spodkopavajo temelje naše varnosti in državnosti,” je zapisal.

Na podlagi omenjenega sporazuma je sicer predvideno, da naj bi Slovenija kupila 45 oklepnikov boxer. Končna cena zanje še ni znana, ker Slovenija še ni prejela ponudbe, trenutna ocena pa je, da naj bi zanje odšteli 412 milijonov evrov.

Slovenija je oklepnike boxer prek organizacije OCCAR nameravala kupiti že v času vlade premierja Mira Cerarja, v času vlade premierja Marjana Šarca pa so projekt ustavili, ker da za to ni bilo primernih podlag. Leta 2018 je bila ocenjena vrednost projekta, ki je vključeval stroške nakupa 48 vozil, 306 milijonov evrov.

Za nakup oklepnikov boxer se je že pred leti odločila Litva. Kot je minuli konec tedna poročal Dnevnik, bo Vilnius za 88 boxerjev leta 2016 prav tako naročenih v okviru Occarja odštel 386 milijonov evrov. Težavo predstavlja dobava, saj država na oklepnike čaka že šesto leto.

Source
STA
Back to top button