Zunanje ministrstvo opominja na pravico otrok, da živijo v miru

Otrokove pravice so človekove pravice, in te so resno kršene milijonom otrok po svetu, med drugim v Gazi, Ukrajini in Sudanu, so opozorili na slovenskem zunanjem ministrstvu ob današnjem svetovnem dnevu otrok, ki letos poteka pod geslom Vsaka pravica za vsakega otroka. Pri tem so poudarili, da ima vsak otrok pravico živeti v miru in varnem okolju.

Vsak otrok ima pravico živeti v miru ter v čistem in varnem okolju. Prav tako ima pravico biti slišan in vključen v odločitve, ki vplivajo nanj, so zapisali v današnjem sporočilu ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ), kjer se pridružujejo pozivu Sklada ZN za otroke (Unicefa) za mir za vsakega otroka.

Ob tem so tudi spomnili, da letos zaznamujemo svetovni dan otrok ob 34. obletnici konvencije ZN o otrokovih pravicah, s katero so otroci postali ne le predmet zaščite, ampak tudi nosilci svojih pravic.

Slovenija v svojih zunanjepolitičnih aktivnostih posveča posebno pozornost promociji pravic otrok in izboljševanju njihove dobrobiti, poudarjajo v Mladiki. Prav tako redno podpira dogodke, namenjene krepitvi otrokovih pravic.

MZEZ s financiranjem razvojnih in humanitarnih projektov tudi omogoča aktivnosti, ki obravnavajo otroke in njihove potrebe. Glede na številna vojna žarišča v svetu projekti za obdobje 2023-2025 namenjajo posebno pozornost rehabilitaciji otrok, ki so žrtve oboroženih spopadov.

Slovenija prav tako podpira projekte zdravstvene in psihosocialne pomoči prizadetim otrokom, ki se trenutno izvajajo v Moldaviji, Ukrajini in Gazi, jim omogočajo lažje okrevanje po psihičnih travmah zaradi nasilja in zagotavljajo dostop do potrebnih zdravil, so še navedli na zunanjem ministrstvu.

Back to top button