AktualnoSlovenijaGospodarstvo

ZSSS za opustitev obdavčitve odpravnin v primeru likvidacije podjetja

Država naj za zaščito delovnih mest v Sloveniji opusti obdavčitev odpravnin v primeru likvidacije družbe, so DZ in vlado danes pozvali v ZSSS. Menijo namreč, da bo s tem na eni strani delavcem ob izgubi zaposlitve zagotovila višji prejemek, na drugi strani pa omogočila premislek, ali bo podjetje zapiralo vrata prav v Sloveniji.

V zadnjem obdobju so nekatera tuja podjetja napovedala, da bodo v Sloveniji zaprla svoje obrate – med njimi francoski Treves v Biču pri Trebnjem, italijanski Safilo v Ormožu in ameriški Adient v Slovenj Gradcu, v katerih bo delo izgubilo več sto zaposlenih.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pravi, da je eden od razlogov, zaradi katerega se lastnik odloči za takšno rešitev, tudi nizek strošek zapiranja podjetja v Sloveniji, gledano skozi oči delavcev torej tudi nizke odpravnine.

Te so v slovenski zakonodaji določene z zakonom o delovnih razmerjih v zneskih, ki so odvisni od časa trajanja delovnega razmerja delavca pri zadnjem delodajalcu in omejene navzgor z desetkratnikom plače delavca. Delodajalec bi sicer lahko v teoriji izplačal več, vendar so zneski nad že omenjenimi obremenjeni z davki in prispevki.

“Če še lahko razumemo, da je v stečajnih postopkih težko pričakovati višji znesek odpravnine od zakonsko določenih, pa ni razumljivo, zakaj so v primeru zapiranj podjetij zaradi likvidacije na ta način omejene. Pogosto gre še za podjetja, ki so za odpiranje ali v času delovanja prejemala državne spodbude za zaposlovanje, tudi v ‘koronskih časih’ je bilo kar nekaj sredstev vloženih v podjetja za ohranjanje zaposlitev,” so zapisali v ZSSS.

Zato po njihovem mnenju ni smiselno, da je odpravnina, ki je namenjena olajšanju preživetja obdobja brezposelnosti delavcev, nad določenim zneskom obdavčena, saj to predstavlja oviro pri socialnem dialogu in pogajanjih o zagotovitvi višjih odpravnin delavcem ob likvidaciji podjetja. Ob tem poudarjajo, da gre pri nedavnih primerih za delavce z nizkimi plačami (blizu minimalne plače), kjer odpravnina ne zagotavlja daljše socialne varnosti ob brezposelnosti, tudi upoštevaje prejemke iz naslova brezposelnosti.

“Predlagamo torej, da država za zaščito delovnih mest v Sloveniji nemudoma opusti obdavčitev odpravnin v primeru likvidacije družbe. S tem bo na eni strani delavcem ob izgubi službe zaposlitve zagotovila višji prejemek, na drugi strani pa omogočila premislek, ali bo podjetje zapiralo vrata prav v Sloveniji, oziroma – ali jih bo sploh zapiralo. Še vedno bo višji znesek predmet pogajanj, odpravljeni pa bodo vsaj razlogi, zaradi katerih se odhajajoči lastniki o tem niti ne pogovarjajo,” so v pozivu zapisali v ZSSS.

Source
STA
Back to top button