Slovenija

ZPMS s pobudo za zvišanje starostne meje otrok za prehod meje brez testa

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je danes pozvala vlado, naj zviša starostno mejo otrok za prehod meje brez dokazil o cepljenju, prebolelosti ali testiranju. Ta meja je zdaj določena pri sedmih oz. 15 letih, kot utemeljujejo pri ZPMS, pa je po konvenciji o otrokovih pravicah “otrok vsaka oseba, mlajša od 18 let”.

“Marsikatera družina bo prvomajske počitnice izkoristila za še kako potrebno sprostitev na morju izven meja Slovenije. Še posebej pogosto je v tem času počitnikovanje na Hrvaškem,” navajajo v zvezi, hkrati pa opozarjajo, da so mladi v neenakopravnem položaju.

Mejo s Hrvaško namreč lahko brez negativnega testa ali ustreznega potrdila prestopijo le otroci, ki še niso stari sedem let. Vsi drugi pa potrebujejo hitri ali PCR test oziroma potrdilo, da so preboleli covid-19. Za vrnitev v Slovenijo pa ne zadošča hitri test, ampak je potreben PCR test, ki pa je običajno precej dražji. Izjema so otroci, ki še niso stari 15 let.

V ZPMS tudi opozarjajo, da je med otroki malo okuženih in obolelih. “Prav tako ni jasno, kako bo urejeno cepljenje otrok in mladostnikov, če sploh. Pozivamo vlado in pristojna ministrstva, ki odločajo o izjemah, da to upoštevajo in med izjeme uvrstijo otroke do 18. leta,” so zapisali v pozivu.

Source
STA
Back to top button