Slovenija

Zorčič na otroškem parlamentu: Mladi dajejo parlamentarizmu dodano vrednost

Sodelujoči na današnjem spletnem 31. nacionalnem otroškem parlamentu razpravljajo o poklicni prihodnosti. Predsednik republike Borut Pahor je mlade v videonagovoru pozval, naj pri odločitvah o poklicu sledijo svojemu srcu. Predsednik DZ Igor Zorčič pa je menil, da bodo mladi parlamentarizmu dali dodano vrednost.

 

Predsednik Pahor se je mladim zahvalil za odgovorno obnašanje v času zdravstvene krize, za solidarnost in za njihovo odraslost ter zrelo razumevanje nove situacije. “Čas zdravstvene krize je priložnost za vse, ki so želeli od sebe dati najboljše,” so Pahorjeve besede povzeli v njegovem uradu. Mlade je pozval, naj pri odločitvah, kaj bodo v življenju počeli, sledijo svojemu srcu in slutnji, kaj jih dejansko veseli.

Zahvalil se je tudi Zvezi prijateljev mladine Slovenije za veliko skrb, ki jo namenjajo pripravam in vodenju tega in drugih projektov, ki mladim omogočajo, da zrastejo v svobodne in ustvarjalne ljudi.

Predsednik DZ Igor Zorčič pa je dejal, da so nas nove okoliščine, povezane s covidom-19, po eni strani obogatile za kakšno dodatno računalniško znanje, po drugi strani pa osiromašile za stike s prijatelji in vsemi, katerih bližino potrebujemo kot družbena bitja, so sporočili iz DZ.

Kljub temu je vedoželjnost mladih po njegovem mnenju ostala, parlamentarizmu pa bodo dali dodano vrednost z načinom diskusije radovednih in tistih, ki iščejo nove ideje.

Tokratna tema je po njegovih besedah zelo aktualna, saj današnji čas poleg epidemije narekujejo tudi razni procesi oziroma razvoj, kot je denimo digitalizacija. Ta je v zadnjih letih ustvarila veliko delovnih mest, ki jih pred leti še nismo poznali. Tudi zato bo po njegovem mnenju izbira mladih med poklici lahko večja, odločitev za poklic pa morda težja.

V nadaljevanju je izrazil prepričanje, da bo današnja razprava med mladimi parlamentarci vzbudila zanimanje za parlamentarizem. Včasih se odločanje v parlamentu zdi marsikomu zelo abstraktno, pa vendar je nekaj zelo pomembnega in vpliva na naša življenja, je poudaril. Glede na to je po njegovih besedah toliko bolj pomembno, da se že mladi začnejo zanimati za parlamentarizem in za način delovanja in spoznavanja procesov skupnega odločanja.

To je po njegovih besedah tudi razlog, da v parlamentu namenjajo pozornost promociji parlamentarizma pri mladih, je povedal. Pri tem je izpostavil projekta Aktivno državljanstvo in Šolska ura s predsednikom parlamenta, s katerima želijo po njegovih besedah šolarje vključiti v proces demokratičnega odločanja.

Na otroškem parlamentu sodelujejo otroci iz vse Slovenije, ki so pred tem že razpravljali v spletnih otroških parlamentih na občinski, medobčinski in regijski ravni. Mladi osrednjo temo razprave Moja poklicna prihodnost obravnavajo v petih vsebinskih sklopih, in sicer Moj poklic: skrbi, pričakovanja, znanja in veščine, Poti do mojega poklica, Poklici sedanjosti in poklici prihodnosti, Slovenija, Evropa, svet – pozitivno, negativno, zanimivo ter Vpliv covida-19 na izbiro poklica.

Source
STA
Back to top button