SlovenijaKultura

Zoran Predin bo pel pesmi Arsena Dedića iz Gallusove dvorane CD

Zoran Predin bo nocoj iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma skupaj z Damirov Django Bandom izvedel pesmi Arsena Dedića, ki jih je pred dvema letoma v gypsy swing aranžmajih izdal na plošči Zoran poje Dedića. Ker je promocijo sicer uspešnega albuma predlanskega in lanskega leta prekinila epidemija, se je v tem obdobju odločil za spletni koncert.

Album Zoran poje Dedića, ki je izšel pri založbi Croatia Records, je bil po podatkih Hrvaškega diskografskega združenja na prvem mestu po predvajanju na radiih in prodaji v prvi polovici leta 2019. Na njem je Predin zabeležil 12 Arsenovih pesmi ob svoji 40-letnici glasbenega delovanja. Posnel jih je v aranžmajih gypsy swinga skupaj s kitaristom Damirjem Kukuruzovićem in njegovo skupino Django.

“Nisem hotel delati zbirke hitov v smislu The best of Arsen Dedić. Kriterij je bil, katere njegove skladbe je mogoče prearanžirati v žanr gypsy swing. Po tem kriteriju so se v izboru pojavile tudi nekatere manj znane, ampak so se ravno v teh novih aranžmajih pokazale kot lepe in dobre,” je za STA povedal Predin.

Žanr je pred drugo svetovno vojno populariziral francoski kitarist Django Reinhardt, Predin pa se mu je posvetil že na plošči Ljubimec iz omare leta 1998. Album Zoran poje Arsena je zdaj po Predinovih besedah združil tri publike: Arsenovo, gypsy swing in njegovo. “Arsenovi poslušalci so dobili njegove pesmi v novi obliki, s tem pa smo jih približali širši in tudi mlajši publiki, nekateri so ga zdaj celo na novo odkrili ali prvič slišali,” je dodal.

Ker je promocijo prekinila epidemija, poslušalce pa je zanimalo, kdaj bodo spet koncerti, so se odločili, da v premostitvenem obdobju izvedejo internetni koncert na velikem odru Gallusove dvorane. Žalostna okoliščina po Predinovih besedah je, da je nedavno umrl šef benda Kukuruzović, po njegovih besedah eden najboljših gypsy swing kitaristov, zato so se kar nekaj časa spraševali, ali bodo ta koncertni program sploh še kdaj izvedli.

“Fantje iz benda so se odločili, da je najboljši način, da se ga spomnimo, ravno v tem, da igramo glasbo, ki jo je imel najraje. Tudi skupino smo poimenovali po njem, in zato lahko napovem, da bomo takoj po koncu epidemije nadaljevali z živimi nastopi,” je povedal Predin.

To bo njegov prvi večji spletni koncert v času zaprtih koncertnih prizorišč, je pa v tej obliki decembra lani nastopil v Kopru kot kantavtor. Vidi pa v takšnem koncertu tudi določene prednosti. Prisluhnili mu bodo lahko po vsem svetu, saj so vstopnice po njegovih navedbah kupili v Chicagu, Oslu, Göteborgu, Pragi, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu in drugod.

“Druga stvar je, da se ne bo treba svečano obleči, ampak si bo treba natočiti kozarček vina, povabiti na obisk kakšno družbo ter v sproščenem vzdušju spremljati koncert in zapeti kaj z nami. Tretja stvar pa je, da oko gledalca s pomočjo kamere doseže intimni prostor na odru, ki ga drugače iz dvorane ne vidi. Se pravi – zorni kot se poveča, vidiš več detajlov, mogoče je tudi to za koga zanimivo doživetje,” je še dodal Predin.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button