AktualnoSlovenija

Žohar Čretnikova: Eksponentna rast pojavnosti angleške različice v prihodnjih tednih lahko pomembno vpliva na epidemijo

Delež angleške različice novega koronavirusa eksponentno narašča, v prejšnjem tednu se je število primerov te različice podvojilo na skupaj 511, je danes povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Glede na rast števila primerov te različice bi se lahko v naslednjih tednih zgodilo, da bo pomembno spremenila epidemično krivuljo.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Žohar Čretnikova je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da se število vzorcev s potrjeno angleško različico novega koronavirusa iz tedna v teden podvaja, rast je eksponentna. Medtem ko so do prejšnjega tedna skupaj potrdili 238 primerov angleške različice, so v prejšnjem tednu prišli do skupno 511 primerov.

Kot napoveduje direktorica NLZOH, takšna rast nakazuje, da bi lahko v prihodnjem tednu prišli na skupaj tisoč primerov, v tednu za tem pa že 2000. Takšne številke pa že lahko pomembno vplivajo na epidemično krivuljo v Sloveniji. “Ta trenutek je videti, da angleška različica izpodriva različico B.1.258.17, v nadaljevanju se lahko zgodi, da bo pomembno spremenila skupno epidemično krivuljo. To zaznavajo tudi na inštitutu za mikrobiologijo,” je dodala.

Delež različice B.1.258.17, ki je bila doslej daleč najbolj razširjena pri nas, je namreč padel z več kot 80 odstotkov na 77 odstotkov.

Podvojilo pa se je tudi število primerov južnoafriške različice virusa, ki Žohar Čretnikovo skrbi predvsem zato, ker je njen vpliv na uspešnost cepljenja večji kot pri angleški različici. Z doslej potrjenih 10 primerov te različice je skupno število v preteklem tednu naraslo na 21, veliko večino (19) primerov so potrdili na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, torej so vzorci pretežno iz osrednjeslovenske regije.

Ob tem je opozorila, da epidemiološki podatki okuženih s to različico kažejo, da so le trije pred okužbo bili v tujini, pri ostalih pa razen skupine v Komendi izvor okužbe ni znan. Zato je po njenem mnenju treba podatke spremljati z veliko skrbnostjo.

Se pa število primerov brazilske različice v prejšnjem tednu ni povečalo.

Z večanjem števila analiziranih vzorcev se veča tudi število prepoznanih različic. Skupaj so tako doslej zabeležili 47 različnih različic virusa v Sloveniji.

Regije se med seboj bistveno ne razlikujejo glede na zastopanost različic, v podravski regiji imajo 4,7 odstotka angleške različice, v savinjski regiji pa 9,8 odstotka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button