HeadlineAktualnoSosednje državeVideoSlovenija

Znova močan potres na Hrvaškem, čutiti ga je bilo tudi v Sloveniji

Poškodovani dimniki in strehe, popokani zidovi

Območje Petrinje na Hrvaškem je danes znova zatresel potres z magnitudo 6,3 ki ga je bilo mogoče čutiti tudi v več krajih po Sloveniji.

 

Včerajšnji potres z magnitudo 5

Petrinja preteklo noč ni spala, je danes povedal njen župan Darinko Dumbović v oddaji hrvaškega radia. Potrdil je, da so prebivalci začutili dva zmerna potresa, prvega nekaj po polnoči in drugega ob 7. uri zjutraj.

Ocenil je, da je poškodovanih približno 1500 objektov, višino škode pa še zmeraj ocenjujejo.

Hrvaška vlada je napovedala, da bodo prispevali 20 milijonov kun (2,7 milijona evrov) za nujno popotresno sanacijo objektov. V Sisku in Petrinji si pomoči države želijo takoj, a opozarjajo, da se še ni začela organizirana popotresna obnova Zagreba. Potres z magnitudo 5,5 je 22. marca letos poškodoval približno 26.000 objektov na zagrebškem območju.

Na območje Siska in Petrinje bo danes prišlo od 50 do 100 strokovnjakov, ki bodo obiskali poškodovana poslopja in ocenili stopnjo škode, je napovedal pomočnik hrvaškega notranjega ministra in poveljnik civilne zaščite Damir Trut.

Župan Petrinje ocenjuje, da je potres poškodoval okoli 1500 objektov. Foto: Reuters

Povedal je, da so imeli gasilci in pripadniki komunalnih služb in civilne zaščite po potresu veliko dela z odpravljanjem posledic. Večinoma je šlo za poškodovane dimnike in strehe ter popokane zidove v stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je povedal, da so popotresni sunki, kakršni so sledili ponedeljkovemu potresu v Siško-moslavški županiji, običajni. Spomnil je, da so po marčnem potresu v Zagrebu na območju mesta zaznali 2400 potresnih sunkov. Med drugim je za hrvaški radio še dejal, da je območje Petrinje leta 1909 stresel potres z magnitudo 6.

Medtem so hrvaški seizmologi sporočili, da so zmeren potres z magnitudo 3,1 nekaj po 5. uri zjutraj zaznali tudi v južni Dalmaciji. Občutili so ga predvsem prebivalci otoka Vis. Žarišče potresa je bilo približno deset kilometrov zahodno od mesta Vis, je sporočil hrvaški seizmološki zavod.

Spodaj si lahko ogledate popotresni sunek, ki ga je med poročanjem v živo iz središču dogajanja zabeležila hrvaška ekipa katarske televizije Al Jazeera Balkans.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button