Znano bo gibanje BDP v prvem četrtletju

Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju BDP v letošnjih prvih treh mesecih. Po 4,5-odstotnem padcu v zadnjem lanskem četrtletju je tudi v začetku leta 2021 še pričakovati upad, vendar nekoliko manjši. Že v tekočem drugem četrtletju, še bolj pa v nadaljevanju leta, naj bi ob izboljševanju epidemioloških razmer nato sledila rast.

Za območje evra, katerega članica je tudi Slovenija, so podatki za prvo četrtletje že znani. Obseg bruto domačega proizvoda (BDP) se je v primerjavi z zadnjimi tremi meseci lani skrčil za 0,6 odstotka, na letni ravni pa za 1,8 odstotka, je pred enim mesecem objavil evropski statistični urad Eurostat. V celotni EU je bil padec nekaj blažji.

V prvem četrtletju tega leta so v Sloveniji tako kot drugod po Evropi ostajali v veljavi strogi omejitveni ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Ti so negativno vplivali predvsem na nekatere storitve, analitiki tako v prvem četrtletju še ne pričakuje vidnejšega okrevanja.

V drugem četrtletju pa je glede na predvideno izboljšanje epidemioloških razmer pričakovati začetek okrevanja, je v marca objavljeni pomladanski napovedi zapisal Urad RS za makroekonomske analize in razvoj. Če se bodo omejitveni ukrepi ob večji precepljenosti prebivalstva in s tem boljšim obvladovanjem epidemije še bolj sprostili v drugi polovici leta, se bo gospodarsko okrevanje do konca leta pospešilo, je dodal.

Za celo leto 2021 domače in tuje institucije Sloveniji napovedujejo gospodarsko rast v višini med 3,1 in 4,9 odstotka. Najbolj optimistična za zdaj je Evropska komisija, ki je pred dvema tednoma ob izboljšanju napovedi zapisala, da bo rast spodbujala predvsem domača potrošnja, pričakovati pa je tudi visoko rast investicij.

Source
STA
Back to top button