Znani bodo podatki o lanskem turističnem obisku

Državni statistični urad bo danes objavil podatke o številu turističnih prihodov in prenočitev v lanskem letu. Po zlomu turizma ob izbruhu epidemije covida-19 marca 2020 je lani sledilo okrevanje, a številke še naprej ostajajo krepko pod rekordnim letom 2019.

 

 

Od januarja do novembra lani so v namestitvenih obratih v Sloveniji zabeležili približno 3,7 milijona prihodov turistov, kar je bilo 21 odstotkov več kot v tem času lani. Število turističnih nočitev je poraslo za 15 odstotkov na 10,5 milijona.

Obenem je bilo v prvih 11 mesecih lani prihodov 37 odstotkov in prenočitev 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Decembra lani so na Slovenski turistični organizaciji (STO) za celo lansko leto napovedovali 3,8 milijona turističnih prihodov in 10,6 milijona turističnih prenočitev.

Ob koncu lanskega leta je sicer panogo omejilo hitro širjenje nove koronavirusne različice omikron. Zaradi tega so bili med drugim po celi Sloveniji prepovedani božično-novoletni sejmi in silvestrovanja na prostem, zaostreni so bili pogoji koriščenja storitev. Marsikje so v nastanitvenih obratih poročali o odpovedih rezervacij tako domačih kot tujih gostov.

Source
STA
Back to top button