Znani bodo javnofinančni podatki za tretje četrtletje

Poudarki zgodbe
  • Po podatkih ministrstva za finance je bil konsolidirani primanjkljaj v javnofinančnih blagajnah v devetih mesecih pri 2,343 milijarde evrov.

Statistični urad bo danes objavil podatke o javnih financah v tretjem četrtletju, ko sta se po strogih koronskih omejitvah v drugem trimesečju življenje in gospodarska dejavnost v državi sprostila. Pričakovati je torej, da je bila rast javnofinančnega primanjkljaja glede na drugo četrtletje upočasnjena.

Slovenija je v drugem trimesečju po podatkih statističnega urada s konca septembra zabeležila 1,741 milijarde evrov oz. 16,1 odstotka BDP javnofinančnega primanjkljaja.

V primerjavi s prvim četrtletjem se je primanjkljaj povečal za nekaj več kot milijardo evrov, to pa je bila predvsem posledica nižjih prihodkov zaradi ustavitve gospodarske aktivnosti v luči epidemije covida-19 in na drugi strani ukrepov države za omilitev posledic epidemije.

V tretjem, poletnem četrtletju je večina gospodarskih dejavnosti delovala, tudi v storitvenem sektorju, bolj sproščeno je bilo javno življenje. To se je ob močnem gospodarskem okrevanju doma in drugod po Evropi pozitivno izrazilo tudi na javnih financah.

Pričakovati je tako, da bodo statistični podatki pokazali počasnejšo rast primanjkljaja. Po podatkih ministrstva za finance je bil konsolidirani primanjkljaj v javnofinančnih blagajnah v devetih mesecih pri 2,343 milijarde evrov.

Finančno ministrstvo bo sicer danes objavilo tudi podatke o tekočih gibanjih v javnih financah za enajst mesecev, statistični urad pa bo med drugim objavil še prvo oceno letne inflacije.

Source
STA
Back to top button