AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Znana bo prva ocena lanskega padca BDP

Statistični urad bo danes objavil prvo oceno gibanja BDP v letu 2020, ki so ga zaznamovali epidemija covida-19 in njeni negativni učinki na gospodarstvo ter javno življenje. Po zadnjih napovedih bi bil padec BDP lahko bližje šestim odstotkom kot sedmim odstotkom ali več, kot je kazalo lani jeseni.

Najnovejšo napoved je ta mesec objavila Evropska komisija, ki pričakuje, da se je slovensko gospodarstvo lani skrčilo za 6,2 odstotka. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je decembra lani napovedal 6,6-odstotni upad gospodarske dejavnosti, Banka Slovenije pa celo 7,6-odstotnega.

Mednarodni denarni sklad je lani oktobra govoril o 6,7-odstotnem padcu, Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj ter Evropska banka za obnovo in razvoj pa sta decembra oz. oktobra napovedali 7,5-odstotnega.

V vsakem primeru je po razmeroma šibkem prvem četrtletju lani sledil velik upad gospodarske dejavnosti v drugem trimesečju, ki ga je zaznamovala spomladanska ustavitev javnega življenja zaradi izbruha novega koronavirusa. Tretje četrtletje je bilo nato v znamenju krepkega odboja, saj so se omejevalni ukrepi sprostili in je javno življenje v veliki meri oživelo. V zadnjem trimesečju je prišlo do vnovične zaostritve omejitev, a je bil negativen učinek na gospodarstvo po oceni analitikov vseeno manjši kot spomladi.

Tokratno oceno gibanja BDP bo statistični urad podal na podlagi četrtletnih podatkov, medtem ko bo agregatna letna ocena objavljena konec avgusta.

Za letos medtem domače in tuje ustanove Sloveniji napovedujejo gospodarsko okrevanje, ocene njegove dinamike pa se gibljejo od okoli treh odstotkov do nekaj nad pet odstotkov. Dogajanje bo namreč odvisno od nadaljnjega poteka epidemije doma in v Evropi ter učinkovitosti kampanje cepljenja proti covidu-19. Na predkoronsko raven naj bi se slovenski BDP vrnil v letu 2022.

Source
STA
Back to top button