SlovenijaKultura

ZKDS v javnem pismu izrazilo nestrinjanje s kadrovanjem

Zveza kulturnih društev Slovenije (ZKDS) je v javnem pismu izrazila nestrinjanje nad neimenovanjem Marka Repnika za direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in nad kadrovsko politiko v kulturi nasploh. Kot so zapisali, je vlada Repnika zavrnila po pravilno izpeljanem postopku javnega natečaja brez utemeljene obrazložitve.

“Kljub korektno izvedenemu javnemu natečaju, na osnovi katerega je nadzorni odbor JSKD že v oktobru predlagal ponovno imenovanje dosedanjega direktorja Marka Repnika, vlada iz neznanih razlogov tega ni storila,” je zapisala krovna nevladna organizacija na področju ljubiteljske kulture.

Pri tem so spomnili, da je JSKD od ustanovitve v letu 1996 ključna javna služba, ki skrbi za delovanje in razvoj predvsem ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. “Tudi po njegovi zaslugi sta organiziranost in aktivnost ljubiteljske kulture v naši državi med najboljšimi v Evropi, še posebej pa v tem smislu izstopa množičnost ljubiteljske kulture. V Sloveniji danes deluje nekaj več kot 110.000 članov in podpornikov
iz 6034 kulturnih društev in sekcij, poleg teh pa še 40.000 mladih v različnih oblikah kulturnega delovanja,” piše v javnem pismu.

Vodenje JSKD je po mnenju zveze kulturnih društev zahtevna naloga, ki jo lahko dobro opravlja le oseba, ki odlično pozna ljubiteljsko kulturo in je v njej tudi delovala. Vsi dosedanji direktorji so po mnenju zveze to zahtevo izpolnjevali, politika pa je “do zdaj do sklada delovala konstruktivno in podpirala njegovo delo in ljudi, ki so ga vodili”.

Da vlada Repnika kot edinega prijavljenega kandidata ni potrdila za direktorja, se ZKDS zdi nerazumno, še zlasti zato, ker bo Slovenija poleti gostila največji dogodek na področju ljubiteljske kulture do sedaj – srečanje pevskih zborov iz vse Evrope, Europa Cantat.

“Namesto nujne podpore ministrstva je JSKD zdaj ostal brez človeka, ki je nad projektom bdel zadnja štiri leta,” so zapisali v ZKDS in dodali, da to potezo štejejo “za del kadrovske čistke in s tem povezano politizacijo kulture, ki jo vlada brez vsakršnih skrupulov izvaja, kadarkoli se ji za to ponudi priložnost”.

Za opravljanje direktorske funkcije do enega leta je bila imenovana članica nadzornega sveta JSKD Metka Šošterič, sicer uslužbenka ministrstva za kulturo.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button