Žirovniška občina za temo kulturnega praznika predlaga kulturo dialoga

Poudarki zgodbe
  • Direktor Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Matjaž Koman meni, da je poziv skladen z razmišljanji v žirovniški občini rojenega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ki v Zdravljici pravi Ne vrag le sosed bo mejak. "V teh težkih časih je prav, da smo spoštljivi do drugih, do drugače mislečih in da promoviramo solidarnost, ljubezen ter skrb do drugega," je izpostavil Koman.

Občina Žirovnica, ki je ena izmed zibelk slovenske kulture, je ob bližajočem se kulturnem prazniku podala pobudo, da bi bila rdeča nit letošnjega praznovanja kultura dialoga. Ta namreč, kot je opozoril župan Leopold Pogačar, zelo pada tako v političnem dialogu kot na družabnih portalih, kjer se vse pogosteje uporabljajo sovražne in žaljive besede.

“Mislim, da je ta čas odlična priložnost, da opozorimo na stanje naše kulture v luči novega koronavirusa v smislu zagotavljanja pogojev za delo vsem kulturnim delavcem in ustanovam. Nenazadnje pa naj bo pridevnik kulturni na ta dan tudi opomnik na kulturo dialoga na vseh nivojih življenja in odločanja,” je izpostavil Pogačar.

Celotno slovensko javnost in vse deležnike, ki na takšen ali drugačen način obeležujejo slovenski kulturni praznik, je zato pozval, da kot skupno rdečo nit praznovanja izpostavijo kulturo dialoga. Pobudo je v vednost posredoval tudi predsednikom republike, vlade, parlamenta in državnega sveta ter ministru za kulturo.

Kot je ocenil Pogačar, je kultura dialoga v zadnjem času, predvsem pa v času koronakrize, na zelo nizkem nivoju. “Predvsem se znižuje nivo komunikacije v političnem dialogu, pa tudi na družabnih portalih, kjer ljudje v imenu pravic ali poti za doseganje svojih interesov vedno bolj uporabljajo sovražne in žaljive besede,” je opozoril.

“Moja želja je, da bi vsi dogodki ob slovenskem kulturnem prazniku, na kakršnikoli način bodo organizirani, poleg opozarjanja na stanje kulture, spregovorili tudi o kulturi dialoga in na to javno opozorili, predvsem pa da bi vsi, ki imamo kakršnekoli funkcije, s svojim zgledom pokazali in dokazali, da se lahko kultura dialoga in kultura odnosov dvigneta na višji nivo,” je dejal Pogačar. Kot župan žirovniške občine, ki kot ena izmed zibelk slovenske kulture neguje zgodovino in tradicijo, čuti dolžnost, da pozove k temu.

“Prepričan sem, da bi bili vsi znani možje in žene iz preteklosti, ki so vzrok, da kot edini narod na svetu praznujemo dan kulture kot državni praznik, zelo ponosni na nas, če tudi v teh kriznih in ne prav prijaznih časih najdemo toliko modrosti, da se v pogovoru pogledamo v oči, uporabljamo primerno komunikacijo in da tudi s svojim zgledom v kulturi odnosov naredimo korak naprej,” je še izpostavil žirovniški župan in poudaril, da to dolgujemo našim prednikom, predvsem pa našim zanamcem.

Tradicionalni pohod po poti žirovniški kulturne dediščine ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja in proslava v Vrbi vsako leto potekata pod izbranim sloganom. Lani je bil Ni ga lepš’ga kraja, letos pa bo to kultura dialoga, četudi prireditve zaradi epidemiološke situacije ne bodo mogli izvesti v običajni obliki. Praznik bodo obeležili z virtualnim pohodom po poti kulturne dediščine.

Source
sta.si
Back to top button