Že enajst minut telesne vadbe na dan zmanjša možnost prezgodnje smrti

Da bi občutili koristi telesne vadbe, ni treba biti tekač ali se ukvarjati s športom. Analiza raziskovalcev britanske Univerze v Cambridgeu kaže, da je dovolj, če v svoj dan vključimo hiter sprehod. Ugotovili so namreč, da bi lahko preprečili eno od desetih prezgodnjih smrti, če bi bili vsi samo enajst minut dnevno telesno aktivni.

 

Priporočilo britanskih zdravstvenih oblasti je tedensko 150 do 300 minut telesne dejavnosti, ki pospešuje srčni utrip, ali 75 do 150 minut intenzivne telesne dejavnosti na teden, pri kateri težko dihamo.

Večini ljudi sicer ne uspe narediti niti minimalno priporočenih 150 minut telesne vadbe na teden, a raziskovalci Univerze v Cambridgeu menijo, da je bolje, če smo vsaj malo telesno dejavni, kot če se sploh nismo, poroča britanski BBC.

Preučili so več sto prejšnjih študij o koristih telesne aktivnosti in ugotovili, da lahko že polovica priporočene aktivnosti prepreči enega od 20 primerov bolezni srca in ožilja ter skoraj enega od 30 primerov raka.

To pomeni 75 minut na teden oziroma enajst minut na dan vožnje s kolesom, hitre hoje, pohodništva, plesa ali igranja tenisa.

“Čutiti morate, da se gibljete, srce vam bo hitreje utripalo, vendar ni nujno, da se boste zadihali,” pravi Soren Brage, ki je vodil raziskavo.

Po ugotovitvah raziskave omenjena telesna aktivnost zadošča, da se tveganje za nastanek bolezni srca in možganske kapi zmanjša za 17 odstotkov, tveganje za obolelost z rakom pa za sedem odstotkov.

Redna telesna vadba tudi zmanjšuje telesno maščobo in znižuje krvni tlak, hkrati pa dolgoročno izboljšuje telesno pripravljenost, spanje in zdravje srca, še navaja BBC.

Source
STA
Back to top button