Slovenija

Že drugi dan veliko zanimanje za prostovoljno testiranje, prvi dan po vsej državi odkrili 378 okužb

V pomurskih domovih za starejše se je število okužb z novim koronavirusom precej zmanjšalo

V sredo so v Sloveniji opravili 14.098 testov in odkrili 2040 okužb z novim koronavirusom. Od tega je bilo 6385 PCR-testov, s katerimi so potrdili 1662 okužb. S pomočjo hitrih antigenskih testov pa so okužbo odkrili v 378 primerih. Umrlo je 25 ljudi.

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v Sloveniji v sredo po 6385 opravljenih PCR-testih odkrili 1662 okužb. To pomeni, da je bilo pozitivnih 26,03 odstotka testov.

V sredo je bilo opravljenih še 7713 hitrih antigenskih testov, od tega jih je bilo pozitivnih 378, kar predstavlja 4,9 odstotka. Skupno število okužb za sredo znaša torej 2040.

Kot je sporočila vlada, je hospitaliziranih 1189 bolnikov s covidom-19, od teh jih je 210 potrebovalo intenzivno nego. Domov so odpustili 120 oseb, 25 jih je umrlo.

V sredo je umrlo 11 bolnikov manj kot v torek. Manj bolnikov je tudi potrebovalo bolnišnično zdravljenje, in sicer 37 manj. Nekoliko več jih je bilo huje bolnih, na oddelkih intenzivne nege je bilo namreč šest bolnikov več kot v torek.

Štirinajstdnevna pojavnost okužbe na 100.000 prebivalcev od torka ostaja nespremenjena in še naprej znaša 941.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb pa je po vladnih podatkih 1354 oz. pet več kot dan prej.

Aktivnih primerov okužb v državi je po zadnjih podatkih 19.674. Do zdaj je bilo skupaj potrjenih že 111.625 okužb.

Zmanjšanje števila okužb v pomurskih domovih za starejše

V pomurskih domovih za starejše se je število okužb z novim koronavirusom precej zmanjšalo, v Kuzmi in Beltincih ni okuženih, prav tako ne v enotah rakičanskega doma v Murski Soboti in pri Svetem Juriju. V matični enoti v Rakičanu je okuženih 19 stanovalcev, v Ljutomeru jih je v rdeči coni devet, 11 novih okužb pa so v sredo potrdili v Radencih.

V nekaterih domovih za starejše je obiskovanje stanovalcev možno po strogih predpisih. Foto: Pixabay

V Domu Kuzma so imeli v drugem valu že ob prvem testiranju vseh stanovalcev in zaposlenih kar 40 odstotkov pozitivnih, skupno je bilo od 90 stanovalcev pozitivnih 76 stanovalcev, od 40 zaposlenih pa 33. Kot pravijo v domu, so jim pri reševanju kadrovskih težav na pomoč priskočili zdravstveni dom in drugi pomurski domovi, pa tudi zaposleni, ki so sicer bili pozitivni, a so okužbo prebolevali asimptomatsko.
Z opremo, ki jim je primanjkovala, jim je pomagala Splošna bolnišnica Murska Sobota. Trenutno so brez okužb. Obiskovanje stanovalcev je možno po strogo predpisanih navodilih, stik s svojci je ves čas možen tudi po telefonu in videopovezavi.

V Domu Janka Škrabana v Beltincih, kjer v prvem valu niso imeli okužb ne med varovanci ne med zaposlenimi, je bilo od oktobra okuženih 51 stanovalcev, 23 se jih je okužbi izognilo.

V Domu starejših Ljutomer večjega števila okuženih stanovalcev jeseni niso imeli, prvi okuženi so bili novi asimptomatski stanovalci, v rdeči coni je trenutno devet stanovalcev. Predvidevajo, da bodo do konca meseca rdečo cono izpraznili.

V drugem valu so vzdržali brez okužbe skoraj do konca novembra, kot pravi direktor Tomislav Nemec, predvsem zaradi izrednih naporov zaposlenih, pa tudi stanovalci so sodelovali in bili potrpežljivi.

Čakajoči na testiranje v Kranju. Foto: BoBo               

Množična testiranja

Medtem pa se v več kot 20 krajih po državi nadaljujejo množična testiranja.

V večini so testiranja začeli že v sredo, ponekod pa bodo nadaljevali tudi med prazniki ali po njih.

Na edini regijski točki brezplačnega množičnega testiranja v Kranju so v sredo bris odvzeli okoli 350 ljudem, gneča pa je precejšnja tudi na drugi dan.

Glede na velik odziv pa bodo s testiranji na Slovenskem trgu nadaljevali tudi po božičnih praznikih. Prostovoljni in brezplačni test bo tako možno opraviti še v ponedeljek med 9. in 17. uro, če interes ljudi ne bo pojenjal, pa v istem terminu tudi v torek in sredo, 29. in 30. decembra, so sporočili z Mestne občine Kranj.

V Kranju so sicer sprva nameravali z začetkom množičnega testiranja zaradi prvotnih težav v Ljubljani počakati do 28. decembra. “Vendar je veliko občanov izrazilo željo, da bi se pred obiskom sorodnikov radi testirali,” je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal župan Matjaž Rakovec.

Tako se je občina tudi v dogovoru s predstavniki vlade vendarle odločila, da se testiranje začne 23. decembra, kar se je glede na dober odziv izkazalo za pravo odločitev.

Via
STA
Source
rtv.si

Povezani Članki

Back to top button