AktualnoSlovenijaGospodarstvo

Združenje Cannagiz kritično do predloga novega pravilnika o gojenju konoplje

Združenje Cannagiz je kritično do predloga novega pravilnika o gojenju konoplje in maka, ki ga je pripravilo kmetijsko ministrstvo, saj ta po njihovem mnenju slovensko konopljarstvo oddaljuje od mednarodno konkurenčne regulacije panoge. Želijo si priprave pravilnika v dialogu z gospodarstvom in z upoštevanjem globalnih trendov.

“Mnoge države so v zadnjih letih konkurenčno regulirale sektor in tehnološko napredovale, medtem ko smo pri nas nazadovali in bomo nazadovali tudi naprej, če se uveljavi predlagani pravilnik,” so v sporočilu za javnost zapisali v Gospodarsko interesnem združenju za konopljarstvo Cannagiz. Menijo, da pristojni državni organi konopljarjem v boju za konkurenčnost na evropskem trgu s predlogom spremembe pravilnika situacijo zgolj dodatno otežujejo.

Kot so našteli v združenju, predlog, ki ni bil usklajevan z gospodarstvom, onemogoča liberalizacijo panoge, krši osnovne svoboščine kmeta, ne ločuje med marihuano in industrijski konopljo, vsebuje neustrezno jurisdikcijo, ne omogoča mednarodne konkurenčnosti in uvaja zbirokratiziran nadzor. Prav tako se po mnenju združenja v predlogu pravilnika kaže nerazumevanje višine THC v industrijski konoplji.

V združenju Cannagiz so še pojasnili, da je Slovenija izgubila skoraj 90 odstotkov tržnega deleža v EU, merjeno s površinami, na katerih se je gojila konoplja. “Z drugimi besedami – panoga je kolabirala,” so navedli v združenju, kjer že nekaj časa opozarjajo, da je slovensko konopljarstvo tehnološko zaostalo, saj ni imelo priložnosti razviti sodobnih tehnik gojenja in ne razpolaga s primerno infrastrukturo.

Source
STA
Back to top button