SlovenijaKultura

Zdenko Huzjan z Geografijo tišin v soboški galeriji

Poudarki zgodbe
  • Razstavo si je mogoče ogledati z upoštevanjem smernic za varovanje zdravja, hkrati je lahko v galeriji 21 obiskovalcev.

V Galeriji Murska Sobota je na ogled razstava del Zdenka Huzjana Geografija tišin. To je njegova tretja samostojna razstava v tej galeriji, na ogled je 107 del, ki jih spremlja katalog, z razstavo pa umetnik zaokroža 50-letnico svoje slikarske prakse.

Huzjan je dela izbral v ateljeju in se, kot je povedal, od leta 2000 povezujejo v celoto, čeprav gre za posamezne cikle, kot je na primer zadnji, Zidanice, nostalgično spominjajoče na arhitekturo v Prekmurju, ki so jo ljudje poslikali z nekimi vzorci in jih tudi sam uporablja v prostoru svojih naslikanih figur.

Na slikah se največkrat pojavlja antropomorfna podoba, ki govori o sočutju med ljudmi, o osamljenosti, položenosti v svet, ki ga težko razumemo, ker smo minljiva bitja, kjer gre za neko močno bivanjsko izkušnjo, ki se navezuje na ekspresionizem modernizma, bolj naravnan na severnjaški ekspresionizem kot pa na neki mediteranski prostor, pravi umetnik.

Huzjan se posveča najglobljim človeškim eksistencialnim stiskam, ki so zamejene z rojstvom in smrtjo. Kustos razstave Robert Inhof pravi, da je Geografija tišin to, kar je značilno za njegov opus, to je konsistentnost vse od konca akademije, ki jo je končal leta 1972, torej kakovost njegovih slik in umetniškega izraza.

“Vedno nam kaže mojstrstvo risbe, slike, tematika pa ostaja ista. Se ne spreminja in je v bistvu tragična – v klasičnem smislu. Tragično je izkustvo, ki si upa povprašati po bistvu človeškega bivanja in si tudi upa dati odgovore, ki mogoče niso najlepši,” je ugotavlja Inhof.

Razstavo spremlja katalog in druge publikacije. Njegov roman Mušji ples govori o lastnem odraščanju, ko je iz odmaknjenega sveta opazoval dogajanje v družini in okrog nje, pesniška zbirka Zatišne lege pa se tudi z naslovom nanaša na razstavo Geografija tišin.

Pred tem je umetnostni zgodovinar Inhof napisal monografijo o prekmurskem slikarstvu Osamljenosti, ki kaže, da se ustvarjalec mora odmakniti od vsakdanjega življenja, da lahko prikliče nezavedno, ki poganja umetnost, in v tej tišini njegove delavnice se porajajo posamezne podobe, ki se iztečejo v neko tišino ravno zaradi naše lastne minljivosti.

Huzjan se je rodil leta 1948 v Lendavi, predstavil se je na 123 samostojnih razstavah, od tega šestih retrospektivnih, in več kot ko 420 skupnih razstavah v Sloveniji in tujini.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button