Slovenija

ZD Ljubljana: Kadra za dodatno točko za PCR-testiranje ni dovolj

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so sporočili, da kadra za dodatno točko za jemanje brisov za PCR-testiranje nimajo. K vzpostavitvi dodatne točke jih je po poročilih o gneči na cesti od Ljubljane proti Medvodam pred vstopno točko za testiranje v Stanežičah v sredo popoldne pozvalo ministrstvo za zdravje.

 

 

V ZD Ljubljana poudarjajo, da je testna točka za odvzem brisov za PCR-testiranje, ki se od ponedeljka nahaja na P+R parkirišču v Stanežičah, v zadnjih dneh ob enormnem povečanju obolelih izjemno obremenjena. Kot so pojasnili, ne pokrivajo le Ljubljane, pač pa tudi okolico s primestnimi občinami.

“Dodatno obremenitev so v zadnjih dneh povzročili tudi nekateri drugi odjemalci brisov, ki so zaradi manjka PCR-testov na svojih lokacijah ljudi usmerjali na našo vstopno točko, ti pa so na testiranje prihajali nenaročeni,” so navedli. Ob tem so spomnili, da se je na odvzem brisa za PCR-test treba naročiti, izjema so le dijaki in šolarji ob pozitivnem izvidu samotesta.

Kot so zapisali, o skrajno obremenjenem kadru in njegovem pomanjkanju na primarnem nivoju sprotno obveščajo ministrstvo za zdravje. Ministrstvo za zdravje poročanih podatkov po navedbah ZD Ljubljana ne prebira in se ne zaveda resnosti kadrovskega deficita ter “brezglavo predlaga dodatno obremenjevanje družinskih zdravnikov, kar kaže na popoln absurd in nepoznavanje razmer”.

Na ministrstvu so v odzivu na izjavo ZD Ljubljana zapisali, da razumejo razmere in obremenitve celotne primarne ravni, ki v teh težkih trenutkih izvaja enormen napore, da zagotovi tekoče izvajanje cepljenja proti covidu-19 in testiranja na okužbo s koronavirusom ob izvajanju svojega osnovnega poslanstva.

“S pomočjo pri organizaciji gremo po svojih najboljših močeh nasproti vsem izvajalcem, tudi ZD Ljubljana. Tako je minister za zdravje že v sredo popoldne kontaktiral direktorico ZD Ljubljana in ji ponudil pomoč in podporo pri vseh aktivnosti za zagotovitev ustreznih kapacitete za zagotavljanje testiranja na novi koronavirus na območju Ljubljane,” so navedli.

Ministrstvo se je posledično povezalo tudi z ostalimi izvajalci na območju Ljubljane in se že za danes dogovorilo za povečan obseg jemanja brisov na novi koronavirus, so še navedli.

V ZD Ljubljana pa so v odzivu zapisali še, da so “svetovanja članov ministrske ekipe primarnemu nivoju neokusna”.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button